U wilt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan krijgt u te maken met hele strakke voorwaarden. Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, kunt u geen hypotheek met NHG krijgen. Tot en met 2017 was één van die voorwaarden het verplicht afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Per 2018 is die verplichting komen te vervallen. Toch is een overlijdensrisicoverzekering in de meeste situaties geen overbodige luxe. Op deze pagina leggen wij u hier alles over uit.
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek eigenlijk? Daar komt u gemakkelijk achter. Bereken de premies in onze online vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen!
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u meer zekerheid. Het is een vangnet dat voorkomt dat u een restschuld overhoudt als u uw woning gedwongen moet verkopen door bijvoorbeeld scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Als het huis in die situaties minder opbrengt dan de openstaande hypotheek, neemt NHG de restschuld voor haar rekening. Prettig voor u, en prettig voor de bank. Daarom is de hypotheekrente voor een NHG-hypotheek ruim lager dan zonder NHG.
Als een woningbezitter komt te overlijden zijn er verschillende mogelijkheden:
Het is maar de vraag of uw achterblijvende partner op dat moment genoeg inkomen heeft om de hypotheeklasten mee te betalen. Om te voorkomen dat de woning verkocht moet worden is het belangrijk dat de hypotheek – en dus de lasten – verlaagd worden door de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering.
Als het huis wel verkocht wordt, kan het gebeuren dat er een restschuld ontstaat. Bij dalende huizenprijzen is dit een reëel risico: de woning levert minder op dan de openstaande hypotheek. NHG wil liever niet opdraaien voor zo'n restschuld. Daarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht, zodat de kans op een restschuld veel kleiner is.
Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een NHG-hypotheek is sinds 2018 geen verplichting meer. U hoeft niet het hele hypotheekbedrag te verzekeren. Voorheen was het afdekken van het bedrag dat u leende boven de 80% van de waarde van de woning verplicht.
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie is het vaak verstandig om toch te kiezen voor de overlijdensrisicoverzekering, ook al is het niet meer verplicht. U wilt immers niet dat uw partner bij uw overlijden in de problemen komt!
Heeft u vragen over de overlijdensrisicodekking die voor uw hypotheek in uw situatie het beste is? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs, wij helpen u graag!