Om ervoor te zorgen dat hun werknemers tijdens hun oudedag niet moeten leven van alleen een AOW-uitkering, bieden veel werkgevers hun mensen een pensioenregeling aan. In die pensioenregeling bouwen de werknemers een aanvullend pensioen op, meestal voor zowel hun oudedag als voor hun partner bij overlijden. Op deze pagina gaan we in op misverstanden over en opbouwsystemen voor het werkgeverspensioen.

Heeft u enig idee of u voldoende pensioen opbouwt? Neem het eens door met één van onze adviseurs, wij helpen u graag!

Misverstanden over pensioenopbouw

Pensioen altijd 70%: welnee!

Er leeft een hardnekkig misverstand over het werkgeverspensioen. Veel mensen zijn er stellig van overtuigd dat ze vanaf hun pensioenleeftijd 70% van hun inkomen gaan ontvangen. Dat is echter meestal niet het geval. Het werkelijke pensioeninkomen hangt af van heel veel verschillende factoren, zoals:

  • Opbouwsysteem van het pensioen
  • Wisselingen van werkgever
  • Periode(s) van werkloosheid
  • Inkomensontwikkeling

Werkgevers verplicht om pensioen te regelen: welnee!

Ook denken velen dat alle werkgevers verplicht zijn een pensioen te regelen. Dat iedereen die een baan heeft altijd pensioen opbouwt. Ook dat is niet het geval. Uw werkgever is vrij om ervoor te kiezen géén pensioen aan te bieden. Heeft u zo'n werkgever, dan is het belangrijk dat u hier zelf iets voor regelt.

Opbouwsystemen werkgeverspensioen

Er zijn drie opbouwsystemen, met sterk verschillende uitkomsten voor uw pensioen. In het kort:

  • Eindloon
  • Middelloon
  • Beschikbare premie

Eindloonsysteem

Met een eindloonsysteem wordt gebouwd aan een pensioen van 70% van het laatstverdiende loon. Dit systeem is tegenwoordig vrij zeldzaam.

Middelloonsysteem

Bij een middelloonsysteem bouwt u aan een pensioen van 70% van het gemiddelde loon. Dat gemiddelde loon is duidelijk lager dan het laatstverdiende loon: in de loop der jaren stijgen de meeste salarissen behoorlijk.

Beschikbare premiesysteem

In het beschikbare premiesysteem wordt een premie vastgesteld waarmee pensioen wordt opgebouwd. Dit bedrag wordt steeds belegd, in de hoop dat er een voldoende pensioenkapitaal ontstaat. De hoogte van dat kapitaal is niet zeker, de uitkeringen uit het pensioen zijn dat ook niet.

Populair bij werkgevers

Steeds meer werkgevers kiezen voor een pensioenopbouw met beschikbare premie. Dat geeft voor uw werkgever een beheersbare pensioenlast. Eindloon en middelloon blijken vaak veel duurder en bovendien onvoorspelbaar qua kosten. Dat vinden werkgevers natuurlijk niet prettig.

Een beschikbare premie pensioen geeft risico! Met het beschikbare premiesysteem ligt het risico voor een te laag pensioen bij u, niet bij uw werkgever.

Omdat het risico voor een te laag pensioen bij u ligt is het bij deze pensioenopbouw extra verstandig om daarnaast nog een aanvulling te regelen binnen de fiscale mogelijkheden.