U heeft vóór 2014 een Gouden handdruk ontvangen en deze geparkeerd in een stamrecht. Nu is de tijd gekomen dat u het goed kunt gebruiken als daaruit betalingen aan u gedaan gaan worden. Wat komt daarbij kijken? Welke keuzes kunt u maken met uw stamrechtkapitaal? Dit bespreken we op deze pagina.

Benieuwd naar de uitkering als u kiest voor banksparen? Vergelijk bankspaarrekeningen voor uw Gouden handdruk uitkeringen!

Keuzes

Als u uitkeringen wilt gaan ontvangen uit uw stamrecht, moet u keuzes maken op het gebied van:

  • Vorm
  • Risico
  • Looptijd
  • Uitkeringstermijn

Vorm: banksparen of verzekeren?

De betalingen uit uw stamrechtkapitaal kunnen komen van een bankspaarrekening of uit een levensverzekering. Het is niet verplicht dat de uitkeringen gedaan worden vanuit dezelfde bank of verzekeraar waar het geld nu geparkeerd staat. U mag het kapitaal gerust overhevelen naar een ander, als die een betere uitkering aanbiedt. De eerste beslissing die u moet nemen is de keuze voor banksparen of verzekeren. De verschillen leggen wij u uit op de pagina Vormen Gouden handdruk uitkeringen.

Risico: sparen of beleggen?

Het geld dat u voor de uitkeringen neerzet bij een bank of verzekeraar is niet in één keer op. Er staat voorlopig nog wel een bedrag. Met het geld dat nog niet is uitbetaald wordt ondertussen nog steeds rendement gemaakt. Zowel bij banksparen als bij verzekeren kunt u daarbij kiezen voor sparen/garantie of voor beleggen.

Als u kiest voor beleggen heeft dat een belangrijk nadeel: u weet niet precies hoeveel geld u elke keer uitbetaald krijgt. Van uw inleg worden beleggingseenheden aangekocht en ook de uitkeringen worden gedaan in beleggingseenheden. Hoeveel geld u krijgt is afhankelijk van de koers van die eenheden. Aan de andere kant: met beleggen heeft u wel de kans dat u veel meer rendement maakt (en dus meer geld uitbetaald krijgt) dan met sparen.

Looptijd: hoe lang uitkeren?

Een belangrijke vraag is hoe lang u geld uit uw Gouden handdruk wilt ontvangen. U heeft daarin een ruime keuze, maar er zijn toch voorwaarden aan verbonden. De uitkeringen moeten uiterlijk beginnen op uw AOW-leeftijd. Ook is er een minimale uitkeringsduur. Dit leggen we verder uit op de pagina over Belasting bij Gouden handdruk uitkeringen.

Belangrijk om te beseffen is dat de uitkeringen bij banksparen niet levenslang kunnen worden afgesproken. Als de bankspaarrekening leeg is stoppen de betalingen. Een verzekering kan wel uitkeren tot u komt te overlijden, maar kent weer andere nadelen.

Uitkeringstermijn: hoe vaak uitkeren?

Tot slot speelt nog de vraag wat de uitkeringstermijn moet zijn. Wilt u de uitbetalingen per maand ontvangen, per kwartaal of per jaar? Deze keuze hangt natuurlijk af van de hoogte van het totale kapitaal en van het jaarbedrag. Is het een klein bedrag per jaar, dan is maandbetaling wat overdreven. Is het bedrag per jaar aanzienlijk, dan is de keuze voor een maandbedrag heel logisch. De uitkering kan dan dienen als (aanvulling op) uw maandelijks inkomen.