Vraag:

Bij mijn belastingaangifte vragen ze naar mijn eigenwoningschuld. Wat bedoelt de Belastingdienst dan precies met de eigenwoningschuld? Gewoon mijn hypotheek?

Antwoord:

De eigenwoningschuld is de fiscale term voor het geld dat u geleend heeft voor uw eigen woning. Vaak is dat de hele hypotheek die u heeft afgesloten, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Soms sluiten mensen een hypotheek af om met (een deel van) het geld andere dingen te doen. Een auto kopen, of een boot, of een vakantiehuisje. Ze gebruiken geleend geld voor andere dingen dan de eigen woning. Dat deel van de hypotheek is géén eigenwoningschuld. De hypotheekrente erover is niet aftrekbaar. De lening valt dan in box 3.

Ook is het mogelijk dat iemand een ander soort lening dan een hypotheek afsluit voor zijn eigen woning. Dat is dan weer wel een eigenwoningschuld. Het hoeft daarvoor geen hypotheek te zijn. Een lening bij ouders, een persoonlijke lening, het kan een eigenwoningschuld zijn. Wel moet dan ook aan alle andere eisen voor de eigenwoningschuld voldaan zijn.

Meer informatie over de werking van de hypotheekrenteaftrek