Ik lees weleens iets over een bijleenregeling bij hypotheken. Wat houdt die in? Gaat de bijleenregeling om het verhogen van een bestaande hypotheek?
De bijleenregeling gaat niet zo zeer over het verhogen van je hypotheek, ook al zou de naam dat inderdaad wel doen vermoeden. Bij de bijleenregeling gaat het om de hypotheek die u afsluit nadat u een huis verkocht heeft en weer een andere woning koopt.
Op het moment dat u uw huis voor een hogere prijs verkoopt dan de openstaande hypotheek maakt u een soort van winst. Of - in hypotheektermen - u 'realiseert overwaarde'. Het geld dat u overhoudt na het aflossen van de hypotheek noemen we dus overwaarde, bij de Belastingdienst noemen ze het 'eigenwoningreserve'.
De bedoeling is dat u dat geld reserveert voor een volgende woningaankoop. Op het moment dat u binnen drie jaar weer een huis aanschaft, wil de fiscus dat u die reserve gebruikt om dat nieuwe huis deels mee te betalen. U kunt dus niet de volledige koopsom plus kosten van de nieuwe woning lenen met een fiscaal aftrekbare hypotheek. Bij het bepalen van de eigenwoningschuld (dus de schuld waarover de rente en kosten aftrekbaar zijn) wordt uw eigenwoningreserve afgetrokken van het benodigde bedrag.
Dat is dus de bijleenregeling. Het was één van de eerste maatregelen waarmee de overheid de ongebreidelde hypotheekrenteaftrek begon in te dammen.
Meer informatie over de voorwaarden hypotheekrenteaftrek
Meer over de fiscale aspecten van verhuizen naar een andere koopwoning