Woningen die u overneemt van een eerdere bewoner staan meestal te koop met achter de prijs de vermelding 'k.k.'. Dat staat voor Kosten Koper, ofwel: de bijkomende kosten zijn voor uw rekening. Welke kosten zijn dat dan, die bijkomende kosten naast de koopsom van het huis? Hieronder vindt u de mogelijke kosten die komen kijken bij het kopen van een bestaande woning.

Standaard kosten koper

Bijna elke aankoop van een bestaande woning brengt standaard twee soorten kosten met zich mee: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Overdrachtsbelasting

Als een huis van eigenaar wisselt moet er bijna altijd 2% van de koopsom betaald worden aan overdrachtsbelasting. Hier zijn wel uitzonderingen op, bijvoorbeeld als de verkoper het huis zelf maar heel kort in bezit gehad heeft. De overdrachtsbelasting wordt door de notaris in rekening gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst.

Notariskosten

De overdracht van een woning moet altijd geregeld worden bij een notaris. Deze notaris rekent kosten voor het passeren van de eigendomsakte. Ook deze kosten houdt de notaris vanzelfsprekend zelf in bij de financiële afrekening.

Veel voorkomende kosten koper

Naast de standaard overdrachtsbelasting en notariskosten krijgt de koper van een bestaande woning vaak te maken met andere kosten rondom de aankoop van de woning. Dat hóeft echter niet, het is helemaal afhankelijk van de situatie. Denk aan makelaarskosten, de kosten van een bankgarantie, een bouwkundig rapport of verbouwingskosten.

Makelaarskosten

De kosten die een makelaar rekent lopen nogal uiteen. Het ligt eraan welke afspraken u maakt over de dienstverlening. Een makelaar kan bijvoorbeeld de hele aankoop begeleiden (van zoeken tot en met overdracht), maar ook alleen bepaalde activiteiten (zoals de onderhandelingen).

Kosten bankgarantie

Als u de waarborgsom voor de woningaankoop niet zelf kunt of wilt storten, kunt u een bankgarantie aanvragen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Bouwkundig rapport

Als u twijfelt over de bouwkundige staat van de woning, kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport te laten opstellen.

Verbouwingskosten

Heel veel mensen willen aan de woning die ze kopen direct aanpassingen doen. Een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer of een nieuwe badkamer bijvoorbeeld. Die kosten moeten natuurlijk meegerekend worden bij het bepalen van het bedrag dat u in totaal nodig heeft voor het huis.

Kosten afsluiten hypotheek

Naast de kosten voor het huis zelf krijgt u ook te maken met de kosten voor het afsluiten van uw hypotheek. Deze kosten werken we nader uit op de pagina Kosten hypotheek afsluiten.