Nieuwbouwwoningen worden aangeboden met de vermelding 'V.O.N.': Vrij Op Naam. Er is geen sprake van overdrachtsbelasting en de notariskosten zijn bij de prijs inbegrepen. In plaats daarvan krijgt u te maken met andere kosten. Allereerst natuurlijk de koop-aanneemsom: het bedrag dat de aannemer u in rekening brengt voor het huis zelf. Daarnaast zijn er diverse bijkomende kosten. Deze kosten van nieuwbouw bespreken we hieronder.
Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis betaalt u btw. Deze btw is al in de koop-aanneemsom opgenomen en hoeft u dus niet nog extra te betalen.
Bij een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met het begrip bouwrente. Er wordt immers al geld gebruikt voor het bouwen van het huis terwijl u er nog niet in kunt wonen. Over dat geld wordt rente in rekening gebracht. Er zijn twee soorten bouwrente, met een groot fiscaal verschil:
Voor beide vormen van bouwrente geldt dat ze opgenomen mogen worden in uw hypotheek. De rente over het geld dat u hiervoor leent is fiscaal aftrekbaar.
Bij een nieuwbouwwoning is er vaak sprake van meerwerk bovenop de kale aanneemsom. Een luxere keuken bijvoorbeeld, een dakkapel of een uitgebouwde woonkamer. Dit noemen we meerwerk: u kunt aan de aannemer doorgeven wat u wilt en die zorgt voor de uitvoering. De kosten worden dan ook opgenomen in uw koop/aanneemsom.
Misschien dat u direct na het ontvangen van de sleutel al extra kosten gaat maken voor werkzaamheden die u nog extra uit wilt (laten) voeren aan de nieuwbouwwoning. Denk hierbij aan het bestraten van de lege tuin, en het plaatsen van een schutting om die tuin. Deze kosten moet u extra incalculeren bovenop de kosten van uw nieuwbouwwoning.
Waarschijnlijk betaalt u uw nieuwbouwhuis niet uit eigen middelen en heeft u er een hypotheek voor nodig. Ook bij het afsluiten van deze hypotheek komen kosten kijken. Deze zetten we uiteen op de pagina Kosten afsluiten hypotheek.
Alles over nieuwbouw kopen en nieuwbouwhypotheek