Na een zorgvuldige zoektocht heeft u de woning gevonden die u wilt kopen. Dan start een zakelijk traject waar u waarschijnlijk weinig ervaring mee heeft: het werkelijke kopen van het huis. Op deze pagina vindt u een stappenplan dat u kan helpen bij het aankoopproces.

Houd altijd in beeld welk bedrag u maximaal kunt betalen voor een woning. Bereken uw maximale hypotheekbedrag gemakkelijk online!

Van bieden op een woning tot de overdracht

Bij het aankopen van een woning zet u de volgende stappen:

1

Bieden en onderhandelen

2

Koopakte

3

Hypotheek en waarborgsom

4

Levering

Stap 1. Bieden en onderhandelen

Het is vaak lastig om te bepalen wat u voor de woning wilt bieden. Professionele hulp van een makelaar kan hierbij een goed idee zijn, ook als u het zoektraject zelf heeft gedaan. De vraagprijs is wat de verkoper wil hebben – dat wil alleen niet zeggen dat de woning dat ook waard is. Welke aspecten zijn van belang bij het bepalen van de waarde van het huis?

  • Beschikbare cijfersU kunt de WOZ waarde en eventuele (gevel)taxatie van de woning opvragen bij verkopend makelaar.
  • EigendomIs het volledig eigendom of staat het huis op erfpachtgrond? Zijn er andere eigendomsbeperkingen? Is er misschien sprake van een speciale verkoopconstructie?
  • OnderhoudBij twijfel is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Dat kan vooraf maar ook achteraf – dan neemt u de uitkomst van de keuring als voorbehoud op bij het bieden.
  • OmgevingHoe ligt het huis qua wijk, groen, voorzieningen, winkels, openbaar vervoer, school, speeltuin, sportcentrum?
  • Beleid gemeenteHoe zit het met het bestemmingsplan, en met de huisvestingsregels?
  • Waarde vergelijkbare huizenWat wordt er gevraagd voor andere woningen in de straat? Tegen welke prijzen zijn er de laatste tijd huizen verkocht?

Benieuwd welke prijzen er betaald zijn voor woningen in de buurt? Op de website van het Kadaster kunt u hierover informatie vinden.

Naast de prijs die u wilt betalen zijn nog andere zaken van belang bij het bieden. De datum waarop de woning geleverd wordt bijvoorbeeld, maar ook ontbindende voorwaarden, het meeleveren van 'roerende zaken', eisen aan een bouwkundig onderzoek.

U biedt niet meteen het maximale bedrag dat u wilt betalen voor het huis. Houd rekening met onderhandelingsruimte! Na uw eerste bod is de koop immers meestal niet meteen rond. Er volgt een proces van onderhandelen: bieden, tegenbod verkoper, uw tegenbod ... net zo lang tot u eruit bent. Of niet, dat kan ook.

Stap 2. Koopakte

De verkoper en u zijn het eens over de prijs en de voorwaarden van de verkoop. Dat moet dan vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Deze wordt vaak 'voorlopige koopakte' genoemd, een bedrieglijke naam. Als u zich niet kunt beroepen op een ontbindende voorwaarde bent u namelijk echt gebonden aan de koop. Voordat u uw handtekening zet controleert u dus goed of alles wel klopt: prijs, voorwaarden, opleverdatum, roerende zaken, alles. Wel heeft u na het ondertekenen een paar dagen bedenktijd. Lees er alles over op onze informatiepagina over de Koopakte.

Stap 3. Hypotheek en waarborgsom of bankgarantie

U heeft de woning gekocht! Nu moet er nog wel geld geregeld worden om deze te kunnen betalen. Dus gaat u een hypotheek afsluiten.

Contact met hypotheekadviseur

Houd goed in beeld dat binnen afzienbare tijd een waarborgsom van 10% van de koopsom bij de notaris gestort moet worden. In plaats van het storten van het geld kan er ook een bankgarantie gesteld worden. Waarom is dit? Omdat u een boete van 10% van de koopsom krijgt als de koop door uw schuld alsnog niet doorgaat – tenzij er een ontbindende voorwaarde van toepassing is.

Stap 4. Levering

Na een kortere of langere periode is het zover: het huis wordt écht van u! Dit noemen we de 'levering' van de woning. Voordat u naar de notaris gaat voor de levering gaat u het huis nog eens bekijken voor een 'laatste inspectie'. U kijkt daarbij nog eens heel goed naar mogelijke gebreken, en of er geen zaken verwijderd zijn die bij de woning horen. Ziet u iets bijzonders, dan meldt u dat direct en legt u het schriftelijk vast. Dan gaat u naar de notaris voor het tekenen van de overdracht (transportakte of leveringsakte) en de hypotheekakte. Ook daar geeft u de eventuele gebreken nog eens door.

Na de levering kan het geen kwaad om nog steeds alert te zijn op gebreken. Zolang aangetoond kan worden dat gebreken er al waren vóór de levering kan de verkoper daar nog steeds op aangesproken worden.

Het is vaak verstandig om de buitensloten te vervangen na de levering. U weet maar nooit welke mensen er nog een reservesleutel in hun bezit hebben...