U heeft een woning met overwaarde. Nu wilt u graag verhuizen naar een andere koopwoning. Die heeft u snel gevonden, en de koop van de nieuwe woning passeert eerder bij de notaris dan de verkoop van uw huidige huis. Lastig, want de overwaarde van uw huis wilt u inzetten bij de nieuwe financiering. Alleen is die overwaarde nog niet beschikbaar. Voor deze situatie kennen we de overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd. Op deze pagina vindt u informatie over deze overbruggingshypotheek.
Vindt u dit lastig? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!
Voor de in de inleiding beschreven situatie kennen we de overbruggingshypotheek. Eigenlijk wordt daarmee de overwaarde van uw huis 'voorgeschoten'. Dat bedrag wordt direct door de notaris afgelost zodra de verkoop geregeld is. Het is een kortdurende aflossingsvrije hypotheek.
Zolang de overbruggingshypotheek loopt heeft u erg hoge maandlasten. Men spreekt wel van dubbele maandlasten – eigenlijk is het nog iets meer dan dubbel:
Een overbruggingskrediet heeft een beperkte looptijd, meestal variërend van zes maanden tot twee jaar. Komt het einde van de looptijd in zicht en is uw oude woning nog niet verkocht? Neem dan op tijd contact op met de bank met het verzoek om de looptijd te verlengen!
Bij het aanvragen van een overbruggingshypotheek kunnen er twee situaties spelen: uw huidige woning is al verkocht (alleen nog niet overgedragen), of u heeft nog geen koper gevonden voor uw huis.
Uw huidige woning is al verkocht, alleen de overdracht is later dan het moment waarop u de nieuwe woning geleverd krijgt. Dit biedt de bank een prima zekerheid dat de overbrugging probleemloos afbetaald wordt. Helemaal als de ontbindende voorwaarden van uw verkoopcontract al verlopen zijn.
Als uw huidige woning nog niet verkocht is, dan is de bank voorzichtiger. Het is tenslotte nog maar afwachten wanneer en voor welk bedrag u de woning kunt verkopen. Niet vreemd dus dat de bank dan heel streng kijkt naar uw financiële ruimte om in de tussenliggende periode die hoge maandlasten te betalen. Ook zal de bank een ruime marge nemen bij het bepalen van het bedrag dat u kunt overbruggen.
U vraagt zich waarschijnlijk af welk bedrag u aan overbruggingshypotheek kunt krijgen. Hoe hoog uw overbruggingskrediet kan zijn hangt mede af van de vraag welke van de bovengenoemde situaties voor u van toepassing is. Als uw huidige woning al definitief verkocht is zal een bank meer willen overbruggen dan wanneer u nog een koper moet vinden. Er zal in ieder geval niet méér dan de overwaarde (de woningwaarde -/- de openstaande hypotheek) verstrekt worden aan overbrugging. Houd er rekening mee dat het meestal minder is dan dat.
Het afsluiten van een overbruggingshypotheek sluit goed aan bij de hypotheekrenteaftrek. De bijleenregeling schrijft immers voor dat u de overwaarde uit uw oude woning moet gebruiken voor de financiering van uw volgende huis. Met een overbruggingshypotheek legt u al bij de aankoop van uw nieuwe woning vast dat u de overwaarde gaat gebruiken voor de betaling: zodra deze overwaarde beschikbaar is.
Fiscaal is dan ook geregeld dat de over de overbruggingshypotheek betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Niet voor een onbeperkte periode, maar wel – onder voorwaarden - voor maximaal 3 jaar.
We vatten de voordelen en nadelen van de overbruggingshypotheek voor u samen: