Artikel van 15-03-2017 door Anneke Ranzato

Vandaag zijn er verkiezingen - een behoorlijk interessant moment voor onze politieke toekomst vind ik het. Natuurlijk ga ik stemmen, zo ben ik opgevoed door m'n ouders. En zo probeer ik mijn kinderen ook op te voeden: stemmen doe je gewoon, punt. Het blijft wel lastig om te kiezen op wie, want een heel duidelijk politiek profiel heb ik niet.

Gevolgen voor financiën

Het politieke klimaat heeft behoorlijke gevolgen voor onze financiële zaken. Pensioenen, AOW en andere uitkeringen, hypotheekrenteaftrek en bijbehorende regels, belastingen zoals de vermogensrendementsheffing... het zijn allemaal zaken waar de politiek bepaalt. Een ommezwaai van de kleur van de regering kan zorgen voor flinke veranderingen in onze persoonlijke financiële huishouding.

Hypotheekregels

Neem nou de hypotheekregels. Daar is in de afgelopen jaren al van alles aan gedaan. Verplichte aflossing van nieuwe hypotheken, waar je voorheen tijdens de looptijd niet afloste en aan het eind ineens. Dat werd fiscaal zodanig gestimuleerd dat je een dief was van je eigen portemonnee als je dat niet deed. Die tijd is dus voorbij - alleen hypotheken die er al waren mogen zo blijven doorlopen met hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije hypotheek

Tegenwoordig lijkt aflossingsvrij bij hypotheken wel een vies woord. Alsof je een idioot bent als je een deel van je hypotheek aflosvrij hebt en wilt houden. Vroeger was je een mafkees als je ging aflossen, tegenwoordig is het andersom. Natuurlijk zie ik dat teveel aflossingsvrij een risico met zich meebrengt en dat mensen daar voorzichtig mee moeten zijn. Maar een deel? Waarom niet?

Huur vervalt ook niet als je met pensioen gaat

Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft moet zich natuurlijk beseffen dat de hypotheekrenteaftrek vervalt na 30 jaar looptijd. Dat de bruto rente die je moet betalen tegen die tijd dus netto is; er is geen sprake meer van fiscaal voordeel. Dus moet je ervoor zorgen dat de lasten van die aflossingsvrije hypotheek bruto gewoon haalbaar zijn met je pensioeninkomen. Als dat goed geregeld is, waarom zou aflossingsvrij dan ongewenst zijn? Een huurder heeft toch ook zijn leven lang woonlasten?

Aflossingsvrij definitief ongewenst?

Toch lezen we in berichtgeving van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat ze de aflossingsvrije hypotheek liever kwijt dan rijk zijn. De verandering van het politieke landschap zal mede bepalen of de voorkeuren die daar worden uitgesproken ook omgezet zullen worden in wettelijke regels - en daarmee of aflossingsvrij definitief ongewenst wordt.

Naar overzicht Blog & Nieuws