Artikel van 26-05-2022 door Anneke Ranzato
Hypotheekrente - dat is het eerste waar bijna iedereen aan denkt als het over hypotheken gaat. Die rente is natuurlijk interessant: het bepaalt hoeveel je per maand moet betalen voor je huis. Bovendien is de hypotheekrente bijna doorlopend in het nieuws, je kunt er bijna niet omheen. Toch zijn andere aspecten van een hypotheek ook belangrijk om naar te kijken.
Online de hypotheekrente vergelijken
Vandaag wil ik het even niet over de hypotheekvorm hebben, de vraag hoe en hoeveel je gaat aflossen op je hypotheek. Daar gaan we immers al regelmatig op in. Een hypotheek is meer dan alleen een rentepercentage, een geleend bedrag en een aflosvorm. Er hangen ook nog andere voorwaarden aan.
Eén van die voorwaarden is de verhuisregeling: wat kun je met de hypotheek als je gaat verhuizen naar een andere woning?
In beginsel hangt een hypotheek samen met een huis, het onderpand. Het hypotheekrecht rust immers op die woning - dat geeft de bank het recht jouw huis gedwongen te verkopen als je de gemaakte afspraken niet nakomt.
Het verkopen van het huis betekent ook het aflossen van de hypotheek. Altijd. Met de verkoop is immers de zekerheid van de bank weg, dus moet je daarmee het geleende geld terugbetalen. Met het afbetalen van de hypothecaire lening vervallen ook de gemaakte afspraken. De overeenkomst is vervallen, de hypothecaire inschrijving wordt door de notaris doorgehaald.
Toch is er een aspect van de hypotheek waar je misschien nog wel iets mee wilt: de vastgelegde hypotheekrente. Als jij jouw hypotheek hebt afgesloten in een periode van extreem lage hypotheekrentes - zoals bijvoorbeeld het afgelopen jaar... dan is het fijn als je die rente kunt behouden voor de financiering van een andere woning. Toch?
Of en hoe dat kan, dat is bepaald in de verhuisregeling van jouw hypotheek. En verhuisregelingen... die zijn er in verschillende soorten. Er zijn ook hypotheken zonder verhuisregeling. Daarbij kun je de vastgelegde hypotheekrente dus níet meenemen naar een ander huis.
Stel: je hebt op de bodem van de markt een huis gekocht en de hypotheekrente lekker lang - voor 20 of zelfs 30 jaar - vastgezet. Op 1,5% ofzo. Dat deden veel mensen, want het renteverschil tussen 10 en 20 jaar vast was klein en zo had je wel 10 jaar extra zekerheid over die lage maandlast.
Maar dan besluit je na een jaar of 8 dat je een groter huis wilt. Of wilt verhuizen naar een andere stad. Of je gaat uit elkaar en geen van beiden kan de hypotheek zelfstandig dragen. Er zijn genoeg redenen waarom mensen geen 20 of 30 jaar in hetzelfde huis blijven wonen.
Intussen is de hypotheekrente flink gestegen. Voor 20 jaar vast betaal je op dit moment al boven de 3% - het dubbele dus van zo’n half jaar geleden. Hoe die rente over 7,5 jaar staat... weet jij veel! Als je dan wilt verhuizen is het super lucratief als je die hypotheek met een rente van 1,5% kunt meenemen, daar heb je dan nog 12 of 22 jaar profijt van!
Kortom: ik hoop enorm dat iedereen die in de afgelopen periode met extreem lage hypotheekrentes een hypotheek heeft afgesloten gelet heeft op de verhuisregeling. En ook nu is het nog steeds relevant, eigenlijk altijd. Want na 1,5% voelt 3% nu misschien als hoog, maar historisch gezien is het nog steeds laag... en kun je over 8 jaar ook héél blij zijn als je 3% hypotheekrente kunt meenemen naar een volgende woning.
Naar overzicht Blog & Nieuws