Artikel van 26-04-2022 door Anneke Ranzato
Het Kadaster heeft cijfers over de woningmarkt in maart 2022 bekendgemaakt. De prijzen zijn ten opzichte van maart 2021 weer behoorlijk gestegen: huizen waren gemiddeld 19.5% duurder. Toch is deze prijsstijging kleiner dan in de maand februari, een tweede daling op rij. De cijfers over het hele eerste kwartaal van 2022 zijn nog onderweg...
Een ander interessant bericht van het Kadaster gaat over de woningmarkt in 2021. Niet over de prijzen, maar over wie de kopers waren. Wat blijkt uit onderzoek? Vorig jaar werden veel minder woningen verkocht aan investeerders, en juist meer aan starters. Dat is goed nieuws! Het lijkt erop dat de aanpassing van de overdrachtsbelasting effect heeft gehad.
De ontwikkeling is heel mooi te zien in deze grafiek:
Bron: Kadaster
Let op: in de grafiek gaat het om indexcijfers, niet om absolute aantallen. Het aantal woningen dat investeerders kochten verdubbelde tussen 2010 en 2020 naar 88.000 en daalde in 2021 naar 51.000. Afgelopen jaar kochten starters op de woningmarkt ('koopstarters') 80.000 huizen.
De roze pijler gaat over 'kleine investeerders'. Dat zijn investeerders die maximaal 4 woningen in bezit hebben. Het aantal aankopen door kleine investeerders werd tussen 2010 en 2020 maar liefst 4 keer zo groot. Zij kochten in 2021 6.500 woningen, een forse daling ten opzichte van 2020.
Ook interessant is de verdeling van de woningvoorraad in Nederland: wie bezitten de huizen in ons land?
Wat was die aanpassing van de overdrachtsbelasting ook alweer? Per 2021 hoefde een koper onder de 35 jaar deze niet meer te betalen: het tarief ging naar 0%. Kopers boven de 35 jaar bleven de aloude 2% betalen. Tenminste – in beide gevallen alleen als het gaat om een huis voor eigen gebruik.
Wie een woning koopt als investering betaalt sinds de aanpassing 8% aan overdrachtsbelasting. Dat maakt een aankoop voor een huis waar je niet zelf in gaat wonen een stuk minder aantrekkelijk: er moet een flink bedrag bijgelegd worden voor de overdrachtsbelasting.
Als starter op de woningmarkt is de vraag wat je kunt betalen vrij eenvoudig te beantwoorden. Dat is afhankelijk van het eigen geld dat je beschikbaar hebt plus het geld dat je kunt lenen. Meestal is dat te lenen geld afkomstig uit een hypotheek en kijk je daarvoor dus naar jouw maximale hypotheekbedrag.
Online de maximale hypotheek berekenen
Houd er wel rekening mee dat je niet het volledige totaalbedrag kunt betalen aan de koopsom van de woning. Bij een woningaankoop komen de nodige kosten kijken die je ook vanuit dit bedrag moet kunnen betalen. Ben je jonger dan 35 jaar, dan zijn die bijkomende kosten wel aanzienlijk minder door de aangepaste overdrachtsbelasting!
Naar overzicht Blog & Nieuws