Artikel van 09-03-2023 door John Esser
Waarschijnlijk heeft u onlangs de nieuwe WOZ-beschikking ontvangen en die WOZ waarde zal waarschijnlijk ook hoger uitvallen. Gemiddeld stijgt de WOZ-waarde in 2022 immers met maar liefst 17%. Verschillende belastingen (Onroerendezaakbelasting, Waterschapsbelasting, Vermogensbelasting, Roerenderuimtebelasting en Inkomstenbelasting) voor woningeigenaren worden bepaald op basis van de WOZ.
Een 17 procent hogere WOZ betekent overigens niet dat bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) ook met 17 procent stijgt. Want gemeenten stellen jaarlijks hun ozb-tarief vast en kunnen er ook voor kiezen om dat tarief te verlagen om de stijgende WOZ (deels) te compenseren. Zo daalt het ozb-tarief in verschillende gemeentes.
Als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kunt u bezwaar maken. Lees dan nog wel even eerst dit artikel.Voordat u formeel bezwaar gaat maken, kunt u eerst proberen om telefonisch de WOZ-waarde naar beneden te krijgen. Bij verschillende gemeentes is dit -uiteraard met de juiste argumenten- een mogelijkheid. Heeft u geen succes? Maak dan binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking schriftelijk bezwaar bij de gemeente.
Verschillende bureaus bieden de mogelijkheid om ‘makkelijk een gratis’ voor u bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Een dergelijke procedure kan voor de betrokken gemeente echter flink wat kosten met zich meebrengen. Onlangs riepen de gemeenten al op om geen commercieel bureau in te schakelen voor het maken van bezwaar en het Ministerie van Financiën kondigde deze week aan te komen met strengere regels voor deze commerciële bureaus. U kunt in veel gevallen prima zelf bezwaar maken. Op verschillende plekken worden voorbeeldbrieven aangeboden een aantal gemeentes biedt een standaardmodel voor bezwaar online via de website. Verder is het vaak een kwestie van het gezonde verstand gebruiken.
Naar overzicht Blog & Nieuws