Artikel van 27-11-2015 door Anneke Ranzato

Spaargeld in Nederland valt in de meeste gevallen onder het depositogarantiestelsel (DGS). Niet alleen het saldo van internetspaarrekeningen en deposito's, ook het geld op bankspaarrekeningen voor het opbouwen of uitkeren van een lijfrente. In dit garantiestelsel is nu een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Andere financiering

Het geld dat uitbetaald moet worden bij het faillissement van een bank werd tot nu toe bij elkaar gehaald nadat er een beroep gedaan werd op de spaargarantie. Nu is er een 'ex ante' financiering. Alle banken betalen doorlopend een premie aan het DGS-fonds. De hoogte van die premie hangt af van het aandeel dat een bank heeft in de spaarmarkt, en van het risicoprofiel van de bank. Door de premie te laten afhangen van het risicoprofiel worden banken gestimuleerd minder risico te nemen met spaargeld. Het vooraf vullen van de 'garantiepot' zorgt er bovendien voor dat een bank die failliet gaat zelf ook heeft meebetaald aan de compensatie voor haar spaarders.

Extra dekking voor geld uit eigen woning

Naast de standaard dekking van het depositogarantiestelsel van € 100.000 per persoon per bank is er nu een extra dekking. Bij het verkopen van een woning en het aankopen van een ander huis loopt de timing niet altijd gelijk. Hierdoor kan het voorkomen dat er tijdelijk veel geld op de eigen rekening staat. Dit geld wordt nu extra gegarandeerd: voor maximaal drie maanden en € 500.000.

Meer spaargeld gedekt

Naast de uitbreiding met een tijdelijke garantie voor deposito's in verband met de eigen woning is de dekking ook ruimer qua gedekte gelden. Tot op heden hadden alleen privépersonen (particulier en kleine ondernemers) recht op compensatie van het verlies van hun spaargeld bij een faillissement van hun bank. Nu is er ook dekking voor deposito's van grootzakelijke depositohouders, bestuurders en aandeelhouders.

Snellere uitbetaling

Het DGS-fonds gaat bovendien sneller uitbetalen dan voorheen. Voorlopig krijgt de spaarder zijn geld binnen 20 werkdagen terug. Vanaf 2019 gaat het al sneller: 15 werkdagen. In 2021 wordt de uitbetalingstermijn verder verkort naar 10 dagen, totdat deze in 2024 is teruggebracht naar 7 werkdagen. Het DGS-fonds wordt beheerd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Naar overzicht Blog & Nieuws