Artikel van 05-07-2022 door Anneke Ranzato
Het is toch wat, de laatste tijd. De hypotheekrente schiet omhoog en de energieprijzen ook. Net als eigenlijk alle prijzen trouwens, getuige de torenhoge inflatie.
De hypotheekrente is enorm gestegen in het afgelopen halfjaar, dat is overduidelijk. Voor 10 jaar vast was de laagste hypotheekrente in januari nog minder dan 1%, inmiddels zitten we al ruim boven de 3%. Voor dezelfde rentevastperiode, ineen half jaar tijd! De oorzaak is duidelijk: de hypotheekrente volgt de kapitaalmarktrente. De gevolgen ook: de maandlasten van nieuwe hypotheken vliegen omhoog.
Ook de energietarieven zijn in de afgelopen tijd ontploft. De kosten van gas en elektriciteit zijn waanzinnig de pan uit gerezen. Die stijging was al ingezet vóór de oorlog in Oekraïne uitbrak en is sindsdien nog sterker geworden.
De regering heeft wel een compensatie ingezet: per 1 juli is de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Prettig natuurlijk, maar of het genoeg is om de kostenstijging goed te maken? Het is en blijft goed om ook te besparen op het verbruik.
Dat besparen op het verbruik van gas en elektriciteit kan via twee wegen:
Je kent het wel: de verwarming een graadje lager, niet langer dan 5 minuten douchen, lampen uit in kamers waar je niet bent.. het zijn allemaal manieren waarop je minder energie verbruikt en dus bespaart.
Het verbruik kan ook hoog zijn door bijvoorbeeld gebrekkige isolatie. Dan kun je besparen door te investeren in het isoleren van je huis. Vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie... er is veel mogelijk om ervoor te zorgen dat er minder gas nodig is om jouw huis te verwarmen. En dat is toch waar die gasrekening voornamelijk door gespekt wordt.
Ook interessant: een investering in zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt via de zonnepanelen hoef je niet af te nemen van jouw energieleverancier, dat scheelt aanzienlijk. En doet de zon echt goed z'n best op moment dat jij niet veel verbruikt - dan kun je voorlopig ook nog interessant elektriciteit terugleveren aan het stroomnet.
Een klein detail: die investeringen kosten behoorlijk wat geld. Wat als je dat niet hebt liggen? Dan kun je overwegen om daar je hypotheek voor te verhogen. Of over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Jammer dat de rente nu zo gestegen is, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer interessant is om extra geld te lenen voor het verduurzamen van je woning.
Als de daling van jouw energierekening de extra lasten door een hogere hypotheek compenseert heeft dat prima gevolgen voor jouw portemonnee. Waarom zou je er niet even energie in steken om dat uit te zoeken?
Sparren met een hypotheek expert? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!
Naar overzicht Blog & Nieuws