Artikel van 03-09-2015 door Anneke Ranzato

De kogel is door de kerk: er komt géén Nationale Hypotheek Instelling (NHI). Het idee om het voordelig financieren van hypotheken mogelijk te maken stuit op onenigheid tussen de banken en de Europese Commissie. Ze worden het niet eens over de manier waarop het voordeel doorgegeven moet worden aan de klant.

Pensioenfondsen in hypotheken

Het idee was om pensioenfondsen meer te laten beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Dit is werd al bedacht in het voorjaar van 2013. Die belegging zou niet direct gaan, maar via obligaties. Pensioenfondsen zouden (door de overheid gegarandeerde) obligaties kopen van banken, de banken zouden dat geld gebruiken om hypotheken te verstrekken. Zou zou de hypotheekrente kunnen dalen.

Wat is de laagste hypotheekrente op dit moment?

Ongeoorloofde staatssteun

De Europese Commissie is van mening dat het hierbij zou gaan om ongeoorloofde staatssteun. In één situatie zou dat niet zo zijn: als het voordeel van financiering via NHI helemaal wordt doorgegeven aan de klant. Op zich waren de banken het daarmee eens. De volgende vraag is hoe er dan berekend wordt hoe groot het voordeel is. Op dat punt kwamen de banken en de Europese Commissie niet tot overeenstemming. Gevolg is dat er geen NHI zal komen.

Geen alternatief

Minister Blok van Wonen legt in een brief aan de kamer uit dat er niet gezocht zal worden naar een alternatief. Ten opzichte van 2013 is de situatie op de woningmarkt zodanig verbeterd dat de noodzaak veel minder is. Er zijn nieuwe partijen actief op de hypotheekmarkt, waaronder pensioenfondsen en buitenlandse banken. Blok vindt een NHI daardoor niet meer zo noodzakelijk.

Naar overzicht Blog & Nieuws