Artikel van 15-02-2023 door Anneke Ranzato
Erfpacht - je kent de term misschien wel. Maar weet je ook wat het betekent? Best belangrijk om dat helder te hebben als je op zoek bent naar een huis. Het maakt nogal wat uit of deze op eigen grond of op erfpachtgrond staat. Dat heeft gevolgen voor jouw hypotheek en de waarde van een woning.
Het woord zegt het eigenlijk al: erf-pacht. Je huurt de grond waar het huis op staat, die grond is dus niet van jou. Bij 'eigen grond' is dat duidelijk wel het geval. De grondeigenaar is vaak een gemeente (gemeentelijke erfpacht) maar kan ook een ander zijn (particuliere erfpacht).
Er zijn drie soorten erfpacht:
De tijdelijke variant, daarbij krijgt de grondeigenaar na afloop van de erfpachttermijn de grond weer terug. Dan wil je geen huis op die grond hebben staan.
Het is belangrijk dat bij erfpacht het recht op verlenging is vastgelegd in de erfpachtakte of erfpachtvoorwaarden. Zo niet, dan kan de grondeigenaar aan het eind van de looptijd zeggen: nu zeg ik de huur op en wil ik m'n grond terug. Dat een ramp als je er een huis op hebt staan, dat huis is immers wél van jou.
Het verschil tussen voortdurende en eeuwigdurende erfpacht zit in de looptijd van de financiële afspraken. Bij eeuwigdurende erfpacht worden de erfpachtkosten (de erfpachtcanon) maar één keer bepaald. Dan weet je waar je aan toe bent. Bij voortdurende erfpacht wordt na een x-aantal jaar (bijvoorbeeld 20, 30, 50 of 75 jaar) opnieuw gekeken naar de actuele grondwaarde, en worden de erfpachtkosten daarop aangepast. Dat kan zorgen voor een flinke plotselinge stijging van jouw woonlasten.
Bij erfpacht gaat het vaak ook over 'afkopen'. Het afkopen van erfpacht houdt in dat je een afkoopsom (een bedrag ineens) betaalt om de jaarlijkse erfpachtcanon niet te hoeven betalen. Dat kan voor een bepaalde termijn en zelfs voor altijd. Koop je de erfpachtcanon voor altijd af, dan wordt de grond daarmee in feite van jou.
Je kunt je vast voorstellen dat de inhoud van een erfpachtregeling gevolgen heeft voor de hypotheek. Het maakt voor de bank natuurlijk ook verschil of je een huis koopt op eigen grond of op erfpachtgrond. Zéker als het einde van de looptijd in de buurt komt en je daardoor voor een flinke verhoging van je lasten kunt komen te staan.
De bank wil dus weten wat voor erfpachtafspraken er zijn en hoe lang die lopen. Simpelweg om te beoordelen of er problemen kunnen ontstaan rondom de erfpacht en de financiële lasten van de woning.
Ben jij op huizenjacht en zie je ergens het woord 'erfpacht' in de informatie over een leuke woning? Dan moet je dus alert zijn en goed uitzoeken wat die erfpacht precies inhoudt. Natuurlijk kunnen wij je daarbij helpen, wij weten precies waar je op moet letten en wat er qua hypotheek wel en niet kan met een huis op erfpachtgrond.
Heb je vragen over erfpacht en hypotheken? Bespreek het telefonisch met een NHP-adviseur, maak een vrijblijvende afspraak!
Naar overzicht Blog & Nieuws