Artikel van 09-10-2015 door Anneke Ranzato

Wie kent 'm niet: de huizensite Funda.nl. Eigenlijk gaat iedereen die een koophuis zoekt - of gewoon eens wil weten wat er te koop staat - direct naar Funda. Goed geregeld voor de makelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Omdat Funda eigendom is van de NVM kregen zij sinds jaar en dag voorrang op de website. Woningen die in de verkoop staan bij een NVM-makelaar worden standaard hoger getoond in de resultaten dan die van anderen.

Lastig verkopen

Dat is natuurlijk lastig voor makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten. De huizen die zij in de verkoop hebben komen niet op een objectief bepaalde plek in de zoekresultaten, maar veel lager doordat de NVM makelaar voorrang krijgt. Daar worden die andere makelaars - zoals die van VBO - niet blij van.

Einde aan discriminatie?

Als we NRC Next mogen geloven komt er een einde aan deze discriminatie. De krant heeft een intern document van de NVM in handen. Daarin wordt gemeld dat de website van Funda in november vernieuwd wordt - en dat er dan een einde komt aan de voorkeursbehandeling van de NVM-makelaars. Het enige dat dan nog leidend zou zijn bij het bepalen van de resultaten zijn de criteria die de bezoeker invoert.

Eerlijke uitkomsten

Dat is goed nieuws voor de huizenzoeker! Elke ranglijst die bepaald wordt op basis van ingevoerde criteria zou objectief moeten zijn. Dit geldt voor een overzicht van te koop staande huizen net zo goed als voor de vergelijking van hypotheekrentes.

Naar overzicht Blog & Nieuws