Artikel van 06-10-2023 door John Esser

Stel je bent in de 50 en je hebt nog plannen om een (ander) huis te kopen of je hypotheek om een andere reden te veranderen (verhogen, verduurzamen, verlegen enz.). Dan ben je vast benieuwd hoe dat gaat. We leggen het in het onderstaande artikel graag aan je uit. Een hypotheek loopt in veel gevallen 30 jaar, dit is de reden dat banken rekening houden met je toekomstige financiën. Je 57e verjaardag is een belangrijke grens omdat je dan 10 jaar voor je AOW gerechtigde datum zit.

Inkomen omlaag

Als je 67 bent geworden begint de AOW-gerechtigde leeftijd; ‘je gaat met pensioen’. Op dit moment daalt meestal je bruto inkomen. Je inkomen na je 67ste is namelijk afhankelijk van hoeveel pensioen je hebt opgebouwd plus je AOW uitkering. Echter betaal je vanaf je AOW gerechtigde leeftijd veel minder belasting over je inkomen (over de eerste € 38.000,- aan bruto inkomen). Netto is het verschil in inkomen kleiner. Voor de berekening van een hypotheek vanaf 57 jaar rekenen banken met je dan geldende inkomen, maar ze rekenen daarnaast ook met het inkomen vanaf AOW gerechtigde leeftijd voor de jaren dat de hypotheek nog loopt na de AOW gerechtigde leeftijd. De reden hiervoor is dat het inkomen vanaf de AOW gerechtigde leeftijd vaak lager is. Het risico bestaat dat de hypotheek vanaf de AOW gerechtigde leeftijd niet meer betaalbaar is. Dit wil de bank voorkomen.

Overwaarde gebruiken

Voor veel mensen zijn er gelukkig nog voldoende mogelijkheden en alternatieven. Er is bijvoorbeeld een overwaarde op de huidige woning. Dit houdt in dat hun huidige woning meer waarde heeft dan de hypotheek die op de woning rust, het verschil hiertussen is de overwaarde. Bij verkoop hou je deze waarde over nadat de huidige hypotheek is afgelost, dit kun je dan gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. De nieuwe hypotheek hoeft daardoor minder hoog te zijn. De overwaarde kan ook nog op diverse andere manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld om je woning te verduurzamen, te verbouwen, als aanvulling op je pensioeninkomen of om je kinderen te helpen met de aankoop van een woning.

Samen nadenken over de mogelijkheden vanaf je 57e? Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws