Artikel van 10-01-2023 door Anneke Ranzato

Het is alweer meer dan een maand geleden dat we iets meldden over de ontwikkeling van de hypotheekrente. Hoog tijd voor een update!

Hoe staat de hypotheekrente nu?

Beweging hypotheekrente en kapitaalmarktrente

Als het gaat om de hypotheekrente kijk ik altijd naar twee dingen:

  • de laatste rentewijzigingen voor hypotheken
  • de ontwikkeling van de laagste hypotheekrente
  • de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente

Rentewijzigingen voor hypotheken

De rentewijzigingen voor hypotheken lopen altijd door. Er zijn altijd wel weer banken die hun hypotheekrente verhogen of verlagen. Wel zijn er periodes waarin het daarmee drukker is dan anders, en de afgelopen weken horen daar niet bij. De pijlen van de rentewijzigingen wezen sinds begin december vooral naar boven, maar hier en daar zagen we ook een verlaging van de hypotheekrente.

Ontwikkeling van de laagste hypotheekrente

Al die rentewijzigingen zeggen niet per se iets over de ontwikkeling van de laagste hypotheekrente. Zolang de goedkoopste bank de rente niet verandert en er geen bank lager gaat dan wat er staat, blijft de laagste rente gelijk. Wat dat betreft zagen we begin december nog een daling, daarna bleef het heel rustig. In de afgelopen week is de laagste hypotheekrente wel iets gestegen, maar dat is marginaal.

Ontwikkeling van de kapitaalmarktrente

Opvallend genoeg is de kapitaalmarktrente wél behoorlijk in beweging geweest sinds begin december. Op 1 december noteerden we een tarief van 2,1% - dat steeg behoorlijk: in de laatste dagen van het jaar stond de kapitaalmarktrente boven de 2,8%. Sinds de jaarwisseling is er weer een aardige daling naar een tussen de 2,5 en 2,6%.

Verwachting hypotheekrente

Het is en blijft altijd lastig om uitspraken te doen over wat er gaat gebeuren met de rentes. Normaal gesproken zeg ik: de ontwikkeling van de hypotheekrente volgt die van de kapitaalmarktrente. Dat is ook zo.

Stijging kapitaalmarktrente terug te zien?

De rentestijging op de kapitaalmarkt in december zou ik dan verwachten in de hypotheektarieven terug te zien in de eerste helft van januari. Maar omdat de kapitaalmarktrente alweer teruggevallen is zou dat nu best kunnen meevallen. Een echte daling van de hypotheekrente verwacht ik dan ook weer niet. Zou het misschien gewoon even rustig blijven met rentewijzigingen?

Samen met een expert kijken naar jouw hypotheekmogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak, we helpen je graag!

Naar overzicht Blog & Nieuws