Artikel van 15-10-2015 door Anneke Ranzato

Vandaag is in de Tweede Kamer een voorstel aangenomen om oud-studenten minder last te laten hebben van hun studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek. De meerderheid was het eens met het voorstel van Wouter Koolmees van D66.

Resterende, niet oorspronkelijke studieschuld

Sinds 2013 werken de banken bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag volgens een uniforme weging. Die schrijft voor dat er bij het bepalen van de maximale hypotheek rekening gehouden moet worden met een maandlast van 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld. Ongeacht hoeveel er al van die studieschuld is afgelost.

Niet logisch

Het D66-Kamerlid vond dat het niet logisch is om uit te gaan van de oorspronkelijke studieschuld. Hij wilde dat het voor mensen die al een groot deel van hun studieschuld hebben afgelost makkelijker zou worden om een hypotheek af te sluiten. Hij stelde daarom voor de last te laten afhangen van de resterende studieschuld. Daardoor krijgen oud-studenten ruimere mogelijkheden om een huis te kopen.

Ingangsdatum onbekend

Als er gerekend gaat worden met 0,75% van de resterende in plaats van de oorspronkelijke studieschuld, scheelt dat flink in de maximale hypotheek die oud-studenten kunnen afsluiten. Of dat ook werkelijk het percentage zal blijven is nog niet duidelijk. Ook is de ingangsdatum van de nieuwe rekenmethode nog niet bekend.

Naar overzicht Blog & Nieuws