Artikel van 31-01-2017 door Anneke Ranzato

In Nederland lijkt het soms alsof iedereen overal verstand van heeft. Neem nou hypotheken. Gooi eens een balletje op tijdens een verjaardag en er zijn altijd wel een paar mensen die er van alles over te melden hebben. Dat wil echter niet zeggen dat die mensen ook de juiste informatie geven. Sommige onwaarheden blijven op die manier in de wereld. We noemen ze hypotheekmythen of hypotheekfabels. Laten we er eens twee bespreken.

Aflossingsvrije hypotheek mag niet meer

Deze mythe leeft sinds de invoering van de regel dat voor nieuw afgesloten hypotheken de hypotheekrente alléén aftrekbaar is als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze daarom bij een verhuizing of bij het oversluiten van hun hypotheek ook geen aflossingsvrije hypotheek meer mogen aanhouden. Dat is niet waar: het hypotheekbedrag dat u aflossingsvrij heeft mag u ook aflossingsvrij aanhouden in uw volgende hypotheek. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om oversluiten of verhuizen.

Hypotheek aflossen is altijd verstandig

Waar nog niet eens zo lang geleden een soort van taboe rustte op het aflossen van een hypotheek, tegenwoordig is het juist een hype om dat wél te doen. Toch is het niet altijd en voor iedereen verstandig om te kiezen voor aflossen. Dat ligt sterk aan de persoonlijke situatie en toekomstverwachtingen.

Voordelen van aflossen

Natuurlijk heeft aflossen voordelen: de maandlast daalt (want er hoeft minder hypotheekrente betaald te worden) en de schuld daalt. Dat klopt: altijd en voor iedereen. De kans dat het huis onder water komt te staan wordt ook minder door af te lossen op de hypotheek. Bovendien verhuist spaargeld van box 3 naar box 1, waardoor er geen belasting over geheven wordt.

Nadelen van aflossen

Er zijn echter ook argumenten om voorzichtig te zijn met aflossen. De lagere hypotheekrenteaftrek zorgt voor een hoger belastbaar inkomen. Dat kan soms tot gevolg hebben dat toeslagen (zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag) lager worden of wegvallen. Bovendien is het geld dat in het huis zit niet meer zomaar op te nemen voor een hard nodige uitgave. Tot slot: wat als de politiek besluit de eigen woning te verhuizen naar box 3? Dan moet u alsnog belasting betalen over uw overwaarde, terwijl er niet meer gemakkelijk voor kunt kiezen om er iets anders mee te doen.

Check uw uitgangspunten

Als u bezig bent met een hypotheek, check dan altijd bij een expert of uw uitgangspunten wel kloppen. Of er geen hardnekkige onwaarheden in uw hoofd zitten waardoor u verkeerde beslissingen neemt. Laten we bij NHP nou perfect op de hoogte zijn van de hypotheekwerkelijkheid - en u ook nog heel graag helpen!

Naar overzicht Blog & Nieuws