Artikel van 02-10-2015 door Anneke Ranzato

De hypotheekrentes zijn deze week weer behoorlijk verder naar beneden gegaan. Is het einde van de rentedalingen misschien in zicht? Niet als we de rentevisie van ABN AMRO mogen geloven.

Dalende hypotheekrente

De afgelopen twee weken heeft de helft van de hypotheekbanken haar hypotheekrentes verlaagd. Gisteren ging de vaste hypotheekrente bij maar liefst zes geldverstrekkers omlaag. Rabobank, MoneYou, Hypotrust, Florius, BLG en Argenta besloten allemaal dat ze toe konden met wat minder hypotheekrente.

Oorzaak: ECB

Voor consumenten die op het punt staan een (nieuwe) hypotheek af te sluiten is de enorm lage hypotheekrente natuurlijk fijn nieuws. Ze worden daarbij geholpen uit de hoek van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank wil veel doen om te voorkomen dat we in Europa last krijgen van een negatieve inflatie - ofwel deflatie. Dat zou immers tot gevolg hebben dat mensen hun aankopen gaan uitstellen: bij deflatie wordt geldt met de tijd niet minder, maar méér waard.

Geldkraan wijd open

Om die reden heeft de ECB de geldkraan in maart van dit jaar wijd opengedraaid. Door op grote schaal obligaties op te kopen hoopt de ECB de inflatie weer naar een positief percentage te krijgen. Tot nu toe is dat nog niet gelukt. Dat zou kunnen betekenen dat het opkoopprogramma nog verder uitgebreid wordt. Gevolg daarvan zou een nog verder dalende lange rente - met de hypotheekrentes in het kielzog. Pas als het verruimingsbeleid van ECB afgebouwd wordt verwacht ABN AMRO weer een stijgende trend in de lange termijn rentes.

Naar overzicht Blog & Nieuws