Artikel van 22-11-2016 door Anneke Ranzato
We waren er al bijna helemaal aan gewend geraakt: dalende hypotheekrentes, alleen maar dalend. Alsof een aanpassing naar boven niet meer mogelijk was. Aan die lange periode van dalingen is nu een einde gekomen: heel veel hypotheekverstrekkers hebben hun rente naar boven bijgesteld.
Het startpunt van de rentestijgingen lag al in oktober. Toen waren er al enkele banken die de dalende trend doorbraken met een stijging van de hypotheekrente. Begin november volgden er nog een aantal en spraken we al van een ronde van renteverhogingen. Het ging daarbij vooral om de lange rentevastperiodes. Dat de lange hypotheekrente steeg was niet verrassend: de kapitaalmarktrente vertoonde al even en stijgende lijn.
Toen volgende de Amerikaanse verkiezingen. Keuze van het Amerikaanse volk voor Donald Trump als nieuwe president heeft allerlei gevolgen, ook op de financiële markten. Trump wordt al de 'inflatiepresident' genoemd: zijn plannen gaan veel geld kosten - de verwachting is dat de inflatie hierdoor behoorlijk zal stijgen. Inflatie zorgt voor een stijging van de kapitaalmarktrente en daarmee voor een hogere hypotheekrente.
De stijgende hypotheekrente heeft duidelijk gevolgen voor de woningmarkt. Makelaars zien dat mensen die rustig aan het overwegen waren om een huis te kopen of te verhuizen nu opeens in actie komen. Ook bij hypotheekverstrekkers heerst topdrukte door de stijgende rente. Die drukte kan overigens ook mede veroorzaakt worden door de wetenschap dat de maximale hypotheek per 1 januari 2017 verder omlaag gaat. De maximale 103% voor een hypotheek wordt verlaagd naar 102%, waardoor er weer meer eigen geld nodig is voor het kopen van een huis.
Koffiedik kijken kan niemand, dus of de rentestijgingen aanhouden is afwachten. Als u zelf vermoedt dat we het laagste punt van de hypotheekrente voorbij zijn kan dit inderdaad een goed moment zijn om uw hypotheek onder de loep te nemen.
Naar overzicht Blog & Nieuws