Artikel van 22-06-2017 door Anneke Ranzato

De hypotheekrenteaftrek, dat is een fiscale regeling waar we natuurlijk enorm blij mee moeten zijn. Okay, het wordt wel steeds een beetje minder, maar toch... als huiseigenaar krijg je toch een behoorlijk voordeel via de Belastingdienst. Moet je eens bedenken wat jouw hypotheeklast zou zijn als de hypotheekrenteaftrek er gewoon niet zou zijn! Helemaal niet dan hè, gewoon bruto maandlast = netto maandlast. Dat zou voor de meeste mensen toch wel de nodige problemen geven lijkt me zo. Het lijkt dan ook een rare vraag... 'wil je de hypotheekrente aftrekken of niet?'. Waarom zou je dat niet doen, zul je vast denken.

Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningregeling

Toch is dat precies het onderwerp waar een tijdje onduidelijkheid en discussie over was. Om dat te snappen moet je eerst inzien dat de eigenwoningregeling voor sommige mensen tot een fiscale bijtelling leidt. Wát? Bijtelling? Het is toch hypotheekrenteáftrek? Klopt, maar.... het systeem werkt zo dat je een bijtelling hebt van je eigenwoningforfait en daarna een aftrek van de rente en kosten van je hypotheek. Dat laatste is doorgaans een veel groter bedrag dan het eigenwoningforfait, waardoor er per saldo een aftrek is. Voor mensen met een hele kleine hypotheek die per saldo een bijtelling zouden overhouden is ooit zelfs een regeling getroffen via de Wet Hillen. Superdeluxe.

Hypotheekrentebijtelling

Maar waar kan dan die bijtelling vandaan komen? Dat komt voort uit de afbouw van het maximale percentage waartegen we de hypotheekrente- en kosten kunnen aftrekken. Voor de hoogste inkomens wordt de bijtelling belast met 52%, terwijl de aftrek dit jaar gebeurt tegen 50% - en dat gaat nog verder omlaag. Hierdoor kan het voorkomen dat men per saldo belasting moet betalen voor de eigen woning.

Onder bijtelling uit komen

Als je dit verhaal begrijpt (en schaam je niet als dat niet zo is, het is best wat ingewikkeld) - dan snap je ook dat het eurowerk is, waar het om gaat. Geen enorme bedragen waar de mensen met de hogere inkomens nou echt last van zullen hebben. Toch zijn het misschien wel juist die mensen die gaan zoeken naar een manier om onder die bijtelling uit te komen. En wat nou... wat als je de hypotheek gewoon uit box 1 haalt en in box 3 zet? Aftrek had je toch al niet, dus waarom niet? Sterker nog : als lening in box 3 zorgt het voor een verlaging van je belastbaar vermogen...

Hypotheek uit box 1 naar box 3?

Laat ik de eurotekens meteen uit je ogen halen: deze vlieger gaat niet op! De eigen woning valt in box 1, dus de bijbehorende eigenwoninglening ook. Zou je huis fiscaal niet meer als eigen woning gelden, dan verhuizen huis en hypotheek samen. Dat wil je niet, want dan moet je vermogensrendementsheffing gaan betalen over de waarde van je woning minus de hoogte van de hypotheek. Je kunt niet zomaar even zeggen: de woning laat ik in box 1 maar de lening gaat naar box 3.

Laat die aftrek maar zitten

Dan was er nog het idee dat je misschien wel kon zeggen: ik zie af van de hypotheekrenteaftrek. Dus okay, m'n huis en hypotheek in box 1 - maar laat de aftrek maar zitten. Volgens voormalig staatssecretaris van Financiën Stef Blok zou dat moeten kunnen. maar nee, daar is de huidige staatssecretaris Erik Wiebes het niet mee eens. Het is geen keuze: als de schuld voldoet aan de voorwaarden voor de eigenwoningregeling - dan moet je de hypotheek met de rente en kosten opvoeren in je belastingaangifte.

Luxeprobleem

Kortom: als jouw huis- en hypotheeksituatie nou net leidt tot een bijtellen, dan heb je gewoon pech gehad. Moet je die paar euro's gewoon betalen. Voor mij valt het een beetje in de categorie 'klagen over de hoogte van het maximale belastingpercentage'. Als je daar last van hebt betekent het dat je gewoon veel geld binnenkrijgt. Dus kom op, kijk even om je heen en besef dat het een luxeprobleem is.

Naar overzicht Blog & Nieuws