Artikel van 02-11-2017 door Anneke Ranzato
Deze week is eindelijk het nieuwe kabinet geïnstalleerd. Het mocht even duren, maar uiteindelijk zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie toch tot een regeerakkoord gekomen en hebben ze de nieuwe Nederlandse regering samengesteld.
De nieuwe regering heeft in haar regeerakkoord een aantal punten opgenomen die gevolgen hebben voor onze hypotheken. De voorgenomen wijzigingen zul je vooral merken als je óf een huis hebt zonder hypotheek (of een hele kleine), óf een hoog inkomen. De gemiddelde huizenbezitter zal er voorlopig geen last van hebben. Wat zijn die wijzigingen?
Het voordeel dat je hebt van de hypotheekrenteaftrek wordt bepaald door de hoogte van je inkomen. Dat komt doordat de aftrek je inkomen verlaagt en de te betalen belasting in schijven met oplopende tarieven berekend wordt. Voorheen hadden mensen met de hoogste inkomens - die een belastingtarief betaalden van 52% - dus veel meer voordeel van de hypotheekrenteaftrek dan degenen met een lager inkomen. Daar werd al eerder aan gesleuteld: het maximale percentage voor de aftrek wordt sinds 2014 afgebouwd met 0,5% per jaar. Die afbouw gaan ze nu sterk versnellen met 3% per jaar, waardoor het maximale voordeel al in 2020 op het laagste belastingtarief van 36,9% uitkomt.
Het Eigen Woning Forfait (EWF) is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld omdat je een eigen woning bezit. Pas daarna worden de rente en kosten van jouw hypotheek afgetrokken, waardoor je per saldo niet alle hypotheekrente als aftrek hebt. Het percentage dat wordt berekend aan EWF wordt verlaagd - dat is dus fijn nieuws.
Ingewikkeld verhaal - daar kom ik nog wel een keer op terug, die Wet Hillen. Waar het op neerkomt is dat iemand met een woning zonder hypotheek geen extra belasting hoeft te betalen voor het woningbezit. Het EWF valt door de wet weg, zeg maar. Door het afschaffen van de Wet Hillen moet je dus in de toekomst (het duurt nog wel een tijd) belasting gaan betalen over je woning als je geen of een kleine hypotheek hebt.
Er ontstond nogal wat commotie rondom deze geplande wijzigingen. Dat komt vooral omdat je een hypotheek voor een lange periode afsluit, waarbij je uitgaat van de belastingregels van dat moment. Wijzigen die belastingregels, dan valt jouw hypotheekplanning min of meer in het water. De uitkomst van jouw hypotheekopzet kan dan heel anders zijn dan je gedacht had. Dat kan vervelend uitpakken. Met verontwaardiging verander je dat echter niet. Beter is goed te kijken naar de gevolgen voor jouw hypotheek en eventueel aanpassingen door te voeren om die te verzachten.
Bespreek het met één van onze Hypotheekexperts!
Naar overzicht Blog & Nieuws