Artikel van 28-02-2023 door Anneke Ranzato
We zitten in een rare rentetijd. In de strijd tegen de inflatie voert de Europese Centrale Bank (ECB) de ene na de andere renteverhoging door - dat heeft gevolgen voor heel veel rentestanden. De spaarrentes bijvoorbeeld, die worden duidelijk beïnvloed door de Europese rentestand. Maar ook bij de hypotheekrente zien we het effect van de ECB-beslissingen.
De ECB-rente is als eerste goed zichtbaar in de geldmarktrente. Er zijn verschillende Euribor-tarieven - de duidelijkste invloed zien we bij de kortste: de 1-weeks Euribor. Naarmate de termijn langer wordt zijn de renteveranderingen vloeiender - maar ook bij de 3- en 12-maands Euribor zien we sinds juli 2022 een duidelijke stijging. Dat was de maand waarin de ECB de eerste renteverhoging doorvoerde.
De kapitaalmarktrente, daar gaat het om de lange termijn. De maatstaf is het effectieve rendement op de jongste 10-jaars staatslening. Daarom nemen we deze meestal als richtlijn voor verwachtingen omtrent de hypotheekrente. We zien dat de rente voor hypotheken vaak met enige vertraging reageert op de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Deze wordt echter veel minder beïnvloed door de ECB-rentes.
De hypotheekrente is er in heel veel varianten. Elke bank heeft een rentelijst met allerlei tarieven, afhankelijk van de hypotheekvorm, het verstrekkingspercentage (of NHG) en de rentevastperiode. Er zijn dus lange hypotheekrentes (10 jaar en langer vast) en korte. De kortste is de variabele rente.
De invloed van de ECB-rente is het best zichtbaar bij de variabele hypotheekrente. Dat is immers de kortste rente voor hypotheken. De lijn van de variabele rente volgt grofweg die van de 3 maands Euribor - natuurlijk met een opslag. Wetende dat die Euribor sterk reageert op de ECB-rente is de conclusie eenvoudig: de renteverhogingen van de ECB hebben gevolgen voor de variabele hypotheekrente.
Zo ontstaat de bijzondere situatie dat de variabele hypotheekrente steeds dichter bij de rente voor 10 jaar vast komt te liggen. Het is zelfs niet ondenkbaar dat variabel duurder wordt dan de 10-jaars hypotheekrente. Dat is een bijzondere situatie: normaal gesproken is de rente hoger naarmate deze langer vaststaat.
Op 16 maart 2023 houdt de ECB weer een vergadering over het monetair beleid. Dat zijn de vergaderingen waarop beslissingen genomen worden over de rente op Europees niveau. De algemene verwachting is dat de ECB-rentes ook tijdens de volgende vergadering weer met 0,5% verhoogd worden. Ook daarna zullen er waarschijnlijk nog verdere renteverhogingen volgen. Dat maakt dat we er vanuit kunnen gaan dat de variabele hypotheekrente ook voorlopig zal blijven stijgen.
Twijfel je wat je het beste kunt kiezen voor jouw hypotheekrente? Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!
Naar overzicht Blog & Nieuws