Artikel van 10-03-2016 door Anneke Ranzato

Op Europees niveau is een richtlijn vastgesteld voor hypotheken, de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze zou per 21 maart doorgevoerd worden in de Nederlandse wetgeving. Deze datum is nu met enkele maanden uitgesteld, wat tot onduidelijkheid leidt bij banken en consumenten.

Voorlopige hypotheekofferte verdwijnt

Wij zijn gewend aan een hypotheekofferte vol voorbehouden. De offerte is dan een aanbod van de bank dat pas van echt geldig is als aan alle opgegeven voorwaarden is voldaan. Bij het aanvragen van de offerte geeft u allerlei gegevens door, zoals uw inkomen, uw dienstverband en de waarde van de woning. Deze gegevens moeten later allemaal nog aangetoond worden. Na het doorvoeren van de MCD kan dit niet meer. Een hypotheekofferte is dan een bindend aanbod dat niet later door de bank ingetrokken kan worden. Een logisch gevolg is dat de bank geen offerte meer zal verstrekken als alle aangeleverde gegevens nog niet zijn gecontroleerd aan de hand van documenten als de werkgeversverklaring, salarisstroken, taxatierapport enzovoort.

Onduidelijkheid over betekenis offerte

Het uitstellen van de invoering van de richtlijn heeft tot gevolg dat sommige banken wel al werken volgens de nieuwe regels en andere niet. Bij de één betekent de offerte dat de hypotheek geaccepteerd is, bij de ander is het nog een voorlopig aanbod met voorbehouden. Dit kan leiden tot onduidelijkheid bij de klant. Voor woningkopers kan het er zelfs voor zorgen dat door deze onduidelijkheid de ontbindende voorwaarden uit de koopakte verlopen terwijl de hypotheek nog niet definitief rond is. Het is bij het afsluiten van een hypotheek dus heel belangrijk om goed in beeld te hebben wat de betekenis van de offerte is.

Met de professionele begeleiding van de hypotheekadviseurs van NHP hoeft u zich hierover natuurlijk geen zorgen te maken. Wij zorgen ervoor dat u altijd helder heeft wat de status van uw hypotheekaanvraag is!

Naar overzicht Blog & Nieuws