Artikel van 24-03-2022 door Anneke Ranzato
Ouders die hun kind willen helpen met de aankoop van een woning hebben sinds 2017 weer een extra (eenmalige) schenkingsvrijstelling tot hun beschikking - de jubelton. Die was er al eerder: in 2013 en 2014 gold er een 'tijdelijk uitgebreide vrijstelling’ voor de schenkbelasting bij een schenking voor het kopen van een huis of het aflossen van een hypotheek.
Per 1 januari 2017 werd een soortgelijke vrijstelling ingevoerd, wel met wat andere kenmerken. Zo geldt nu een leeftijdsgrens (de ontvanger moet tussen 18 en 40 jaar oud zijn). En: de schenking mag nu bij iedereen vandaan komen, de vrijstelling is dus niet beperkt tot de relatie ouder-kind.
Dit feest is echter binnenkort voorbij. De extra middelen die woningkopers door deze schenkingsvrijstelling tot hun beschikking hebben zorgen voor een grotere kloof op de woningmarkt. Alleen kinderen uit rijke families kunnen hier immers van profiteren en maken daardoor meer kans om een woning te bemachtigen.
Bovendien lijkt het er sterk op dat de enorme stijging van de huizenprijzen mede veroorzaakt wordt door deze jubelton. Het geeft starters uit bemiddelde families de mogelijkheid om in een koopproces veel ruimer te bieden dan anders mogelijk zou zijn.
De stijging van de huizenprijzen gaat maar door: in januari zijn de prijzen met 21,1% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2021 - voor februari was dat 20,2%. In deze grafiek is goed te zien hoe extreem de prijsstijging op de huizenmarkt de laatste tijd is:
De jubelton wordt afgeschaft, dat is duidelijk. De werkelijke afschaffing gebeurt pas per 2024. De eerste stap is een forse verlaging van het vrijgestelde bedrag per 2023: van € 106.671 in 2022 naar € 27.231 volgend jaar. Dat laatste bedrag is gelijk aan de 'gewone’ eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenking van ouders aan kinderen.
Voor de verhoogde vrijstellingsbedragen geldt dat ze niet allebei gebruikt kunnen worden, waardoor de speciale schenkingsruimte voor ouders aan kinderen in feite al volgend jaar verdwijnt. Alleen voor schenkingen door anderen is de extra vrijstelling nog een jaar - flink verlaagd - van toepassing.
Het idee van het schrappen van de jubelton is dat de huizenmarkt er ook enigszins mee kan ontspannen. De enorme prijsstijgingen en het opdrogen van het aanbod van te koop staande woningen zorgen voor bizarre situaties die niet wenselijk zijn.
Ondertussen is de hypotheekrente flink aan het stijgen. De invloed van de steeds verder oplopende kapitaalmarktrente is duidelijk te merken in het aantal renteverhogingen voor hypotheken.
Bron: ActueleRentestanden.nl
Op NHP.nl houden we dagelijks de hypotheekrentes bij. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes
De stijgende hypotheekrente zorgt ervoor dat potentiële huizenkopers minder kunnen lenen: de maximale hypotheek is mede afhankelijk van de rentestand. Daardoor kunnen ze minder betalen voor een woning - want de maandlasten moeten wel behapbaar blijven.
Alle ontwikkelingen bij elkaar: de stijgende hypotheekrente, onzekerheid door de oorlog in Oekraïne én het afschaffen van de jubelton - ze zouden weleens kunnen zorgen voor een afkoeling van de woningmarkt. Wellicht zelfs voor een daling van de extreem hoge huizenprijzen?
Dit alles kan een reden zijn om eventuele plannen met uw huis of hypotheek niet te lang meer uit te stellen.
Wie zijn eigen woning wil verkopen om te 'cashen’ kan nu nog profiteren van het huidige prijsniveau en de krapte op de woningmarkt. Dat kan interessant zijn als je van plan bent om kleiner te gaan wonen of om te gaan huren.
Wie extra wil lenen voor een verbouwing of de hypotheek wil oversluiten heeft simpelweg baat bij een zo laag mogelijke hypotheekrente. Als de rentestijging doorzet wordt dat steeds minder aantrekkelijk.
Wilt u een keer sparren met een hypotheekexpert over de mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!
Naar overzicht Blog & Nieuws