Artikel van 05-01-2022 door Anneke Ranzato
Het jaar 2021 eindigde met een interessante ontknoping rondom de belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting - de belasting over inkomsten uit vermogen. Wat betekent dit voor jou? Krijg jij ook geld terug van de fiscus?
Eind december kwam de Hoge Raad met een opzienbarende uitspraak in een zaak die een burger had aangespannen tegen de Belastingdienst. Het ging om de belastingheffing over het spaargeld van de belastingplichtige: die vond de spaarder niet eerlijk, hij wilde compensatie.
Nu is al veel langer bekend dat de rechters geen fan zijn van de manier waarop belasting wordt geheven over vermogen. Dat ze vinden dat deze anders moet is al tijden duidelijk - in het nieuwe regeerakkoord is ook te lezen dat het plan is om de heffing per 2025 aan te passen. Dan moet er belasting betaald worden over het werkelijk behaalde rendement op vermogen, niet over het fictieve rendement dat nu toebedeeld wordt.
Dat is alleen nog best ver weg - 2025. Het arrest van de Hoge Raad maakt de kans enorm dat dit veel sneller zal gaan gebeuren. De zaak bij de hoogste rechtbank had namelijk als uiteindelijk resultaat dat de klager inderdaad gecompenseerd moet worden door de overheid.
De situatie van deze spaarder is niet uniek: een heel fors vermogen dat grotendeels op spaarrekeningen staat. De rente die dit opleverde in de belastingjaren 2017 en 2018 (want dat is waar de uitspraak over gaat) lag ruim lager dan het percentage waarover de fiscus in box 3 belasting heeft geheven. Daardoor heeft hij veel teveel belasting betaald, het teveel betaalde moet hij nu terugkrijgen.
Interessant voor iedereen met een spaarkapitaal dat boven de vrijstelling in box 3 ligt! Als deze pionier geld terugkrijgt, waarom dan niet ook ieder ander? Zou het erop neerkomen dat iedereen die in box 3 belasting heeft betaald over spaargeld voor een x-aantal jaren compensatie krijgt? Of ligt het niet zo eenvoudig?
Het antwoord op deze vraag is nog niet duidelijk. Er kan een verschil zijn tussen mensen die al een zaak hebben aangespannen en degenen die dat niet hebben gedaan. Misschien is er een aparte positie voor de mensen die zich hebben aangemeld voor de massaprocedure van de Bond voor Belastingbetalers?
Het FD werkte de vraag uit en kwam tot de conclusie dat alleen de 60.000 belastingbetalers die op tijd individueel bezwaar hebben gemaakt tegen de belastingaanslag van 2017 in aanmerking komen voor compensatie. Dat heeft te maken met een aanpassing van de wet in 2016, toen werden er beperkende voorwaarden ingevoerd om gebruik te kunnen maken van een zogeheten `massaalbezwaarprocedure`.
Een officiële massaalbezwaarprocedure is iets anders dan een massaprocedure die wordt voorbereid door een claimstichting. Het gaat om een situatie waarin er veel bezwaren binnenkomen bij de Belastingdienst over één onderwerp. Vóór de wetswijziging kon de uitkomst van één gerechtelijke procedure dan toegepast worden op alle belastingplichtigen in dezelfde situatie. Na de wijziging geldt dit alleen voor de belastingplichtigen die tijdig individueel bezwaar hebben gemaakt.
Kortom: het lijkt er sterk op dat de meeste spaarders het nakijken hebben en geen compensatie hoeven te verwachten. Wellicht is er nog een mogelijkheid via een `ambtshalve vermindering van de aanslag`, geeft een enkele jurist aan.
Ondertussen is de kans dat de belastingheffing over vermogen in een groter tempo gaat veranderen groot. Met de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing in 2017 en 2018 kan de Belastingdienst bergen bezwaren tegemoetzien tegen de aanslagen die vanaf nu opgelegd gaan worden conform de huidige heffing op basis van fictief rendement. Dat maakt de noodzaak om zo snel mogelijk over te gaan tot het belasten van werkelijk rendement groot. Het moet alleen wel op een zorgvuldige manier gebeuren, dus hoe lang dat gaat duren?
Naar overzicht Blog & Nieuws