Artikel van 21-03-2023 door Anneke Ranzato
Het is onrustig in de financiële wereld. Dat is niet gek: opeens viel er weer een bank om in de Verenigde Staten, gevolgd door andere. En ook in Europa ging het mis: de grote Zwitserse bank Credit Suisse kwam niet meer uit de problemen en werd overgenomen door UBS. Die gebeurtenissen hebben ook invloed op de hypotheekrente!
De problemen bij de banken wereldwijd veroorzaken onzekerheid bij beleggers. Onzekere beleggers zoeken zekerheid - dat doen ze door hun geld te verhuizen van aandelen naar staatsobligaties. Deze kapitaalvlucht levert een grotere vraag naar staatsobligaties op, waardoor de koers van die effecten stijgt. Een hogere prijs voor de aankoop van staatsobligaties zorgt voor een lager rendement: een lagere kapitaalmarktrente. Die daalde in de afgelopen twee weken van boven de 3,0% op 7 maart 2023 naar onder de 2,5% gisteren.
De kapitaalmarktrente, dat is immers het effectieve rendement op de jongste 10-jarige staatslening. Met effectief rendement bedoelen ze wat je verdient aan een obligatie als je die nu koopt en aanhoudt tot de overheid het geleende geld terugbetaalt. Dat rendement bestaat uit rente en koersresultaat: koerswinst als je voor minder dan de nominale waarde hebt gekocht, koersverlies als je er meer voor hebt betaald dan het bedrag dat je terugkrijgt. Als de prijs stijgt daalt het koersresultaat - en daarmee ook het totale rendement op de staatsobligatie.
De hypotheekrente wordt sterk beïnvloed door de kapitaalmarktrente. De huidige sterk dalende beweging op de kapitaalmarkt zorgt er dan ook voor dat heel wat banken al een verlaging van de hypotheekrente hebben doorgevoerd. Het valt te verwachten dat dit niet de laatste renteverlagingen bij hypotheken zullen zijn - natuurlijk afhankelijk van wat er verder gebeurt met de kapitaalmarktrente.
Zo blijkt maar weer dat het vrijwel onmogelijk is om goede uitspraken te doen over een voorspelling van de hypotheekrente. Op 21 februari 2023, precies een maand geleden, schreven we 'Hypotheekrente stijgt weer', in de veronderstelling dat de stijgende lijn nog wel even zou doorzetten. Als er geen gekke dingen zouden gebeuren tenminste... en dan gebeurt er dus wel iets geks en staat de rentewereld weer op z'n kop.
Als je bezig bent met het kopen van een huis of het regelen van een verbouwings-financiering, dan speelt altijd de vraag wat een goed moment is voor het aanvragen van een hypotheekofferte. Een hypotheekrente die net één of zelfs een paar tienden lager uitpakt kan je immers jarenlang geld opleveren. Gelukkig hoef je dat niet allemaal helemaal zelf te bedenken. Wij zitten bovenop de hypotheekmarkt en dus bovenop de renteontwikkelingen. Zullen we er dus samen naar kijken?
Samen bespreken wat een goed moment is voor het aanvragen van jouw hypotheekofferte? Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!
Naar overzicht Blog & Nieuws