Artikel van 08-09-2015 door Anneke Ranzato

Bij een hypotheekaanvraag moet u aangeven wat uw inkomen is. Daarbij wordt van oudsher gekeken naar vast, bestendig inkomen. Deze wijze van het beoordelen van een hypotheekaanvraag is duidelijk in het nadeel van mensen met een flexibel inkomen. Zzp'ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers hebben hierdoor problemen met het krijgen van een hypotheek.

Proef met arbeidsmarktscan

Voor deze mensen met een flexibel inkomen zijn Obvion en Florius een proef gestart. Bij deze proef wordt niet gekeken naar het inkomen uit het verleden, maar juist naar de kansen voor de toekomst. Er wordt een arbeidsmarktscan losgelaten op de aanvrager, die aangeeft hoe groot het vermogen is om voldoende inkomen binnen te halen.

Maximale hypotheek met flexibel inkomen

Flexibele arbeid komt steeds vaker voor doordat de arbeidsmarkt doorlopend verandert. Daardoor is het steeds lastiger om bij hypotheekaanvragen uit te gaan van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar - met als maximum het inkomen in het laatste jaar. Dat is de standaardregel bij het bepalen van de maximale hypotheek met een flexibel inkomen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Florius en Obvion doen deze proef in samenwerking met financieel adviseurs De Hypotheekshop en Huis en Hypotheek. Hoe wordt het vermogen om inkomen te verwerven vastgesteld? Hiervoor maken ze gebruik van een test op www.arbeidsmarktkansen.nl. Deze test berekent de kansen op de arbeidsmarkt, met daarbij een inschatting van het werkloosheidsrisico. Of de uitkomsten van de test ook overeenkomen met de praktijk gaan de initiatiefnemers in de komende periode onderzoeken.

Eerdere proef

Het is niet de eerste keer dat zoiets voor flexwerkers uitgeprobeerd wordt. Eind 2013 was er al een pilot van uitzendbureau Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis, waarbij gewerkt werd met een perspectiefverklaring voor uitzendkrachten van Randstad. Die proef is in juli 2014 uitgebreid met 10.000 extra kandidaten en medewerking van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In een paar maanden tijd kwamen er met deze pilot ruim 400 aanvragen binnen - er is duidelijk een grote behoefte aan hypotheekverstrekking die meer gericht is op flexibele inkomens.

Maximale hypotheek berekenen?

Naar overzicht Blog & Nieuws