Artikel van 28-05-2015 door Anneke Ranzato

Op dit moment is de maximale hypotheek die volgens de basisregels afgesloten kan worden 103% van de woningwaarde. Dit percentage wordt afgebouwd naar 100% in 2018. Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) stelt dat de maximale hypotheek daarna nog verder omlaag moet.

Financieel Stabiliteitscomité

In Nederland hebben we een commissie die minimaal twee keer per jaar vergadert over de stabiliteit van ons financiële stelsel. In dat zogeheten Financieel Stabiliteitscomité (FSC) zitten vertegenwoordigers van de Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën. In de meest recente vergadering is overlegd over de maximale hypotheekverstrekking.

Loan to Value (LTV)

De maximale hypotheek wordt weergegeven als percentage van de woningwaarde. Op dit moment is dit 103%, wat inhoudt dat op een woning met een verkoopwaarde van € 300.000 maximaal een hypotheek van € 309.000 verstrekt mag worden. In de financiële wereld wordt hiervoor de term Loan-to-Value (LTV) gebruikt.

Verder omlaag

Het FSC is van mening dat de LTV na 2018 verder omlaag moet. In dat jaar zal de maximale hypotheek beland zijn op 100%. Dit is echter nog erg hoog in vergelijking met het buitenland. Daarom zou de FSC graag zien dat er daarna verder afgebouwd wordt tot 90% in 2028. Dit zou goed zijn voor de financiële stabiliteit op het gebied van hypotheekschulden.

Verbetering huurmarkt

De deelnemers in het FSC zien overigens wel in dat deze verdere verlaging van de LTV alleen mogelijk is bij een betere markt voor huurwoningen. Er is nu een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen, waardoor het voor starters erg lastig is om goed te sparen voor de aankoop van een woning. Een snelle uitbreiding van het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is dan ook noodzakelijk om de maximale hypotheek werkelijk verder af te bouwen.

Naar overzicht Blog & Nieuws