Artikel van 09-05-2017 door Anneke Ranzato
Sinds 1 mei 2017 moeten telefoonproviders kredieten verplicht melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Misschien denk je nu: kredieten moesten toch al gemeld worden? Ja, klopt! Alleen is het pas sinds kort dat een smartphone op afbetaling ook als krediet wordt gezien. En dus ook geregistreerd moet worden bij het BKR.
Veel mensen blijken te denken dat ze helemaal geen toestel op afbetaling hebben. Ze hebben gewoon een abonnement bij de telefoonprovider met een gratis smartphone. Zo zit het natuurlijk niet. Een abonnement met gratis (of veel goedkoper) toestel bestaat in feite uit twee delen. Het ene deel draait om de werkelijke kosten van het bellen en de data enzo, het andere deel om het afbetalen van het toestel. Het is heus geen cadeautje van de provider omdat ze je zo lief vinden. Welnee, je betaalt je smartphone gewoon in termijnen.
Wie iets aanschaft met betaling in termijnen sluit in feite een lening af. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om de aankoop van een dure TV via een postorderbedrijf of om een smartphone via de telecomprovider. Een lening dus. En een lening wordt geregistreerd bij het BKR. Dat is al heel lang zo en nu dus ook voor dure telefoons. De regel geldt alleen voor toestellen die duurder zijn dan € 250,=.
Een openstaande lening in je BKR-registratie heeft gevolgen voor je maximale hypotheek. Dat geldt dus óók voor een telefoonkrediet. Het gaat meestal niet om enorme bedragen per maand - toch hebben deze kredieten invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen als je een huis wilt kopen. Een paar duizend euro scheelt dat al snel.
Het is vrij eenvoudig om te bepalen welke gevolgen jouw telefoonkrediet heeft voor je maximale hypotheek. Bij onze maximale hypotheekberekening moet je aangeven of je 'Openstaande kredieten' hebt. Het antwoord is dan Ja. Vervolgens wordt er gevraagd om het kredietbedrag. Daar vul je in welk bedrag je voor je smartphone geleend hebt van de telecomprovider. Het verschil tussen je maximale hypotheek mét en zonder deze lening - dat is het effect van je toestel op afbetaling.
In veel situaties is het helemaal niet noodzakelijk om een lening af te sluiten voor je smartphone. Is je huidige toestel niet stuk? Dan kun je die telefoon toch gewoon blijven gebruiken...qua abonnement kies je voor sim-only en klaar ben je. Dat scheelt je tientallen euro's per maand. Is je toestel wel stuk of kan het qua ouderdom écht niet meer? Koop dan een los toestel en reken dat in één keer af. Weer kies je vervolgens voor een sim-only abonnement. En tja, als het echt nodig is om een nieuwe smartphone aan te schaffen en je hebt het geld niet om die in één keer te betalen... dan is het fijn dat de mogelijkheid van een toestel op afbetaling bestaat. Maar dat levert je dus wel een krediet met bijbehorende BKR registratie op. Dus een lagere maximale hypotheek.
Naar overzicht Blog & Nieuws