Artikel van 24-10-2016 door Anneke Ranzato

Bij de aankoop van een woning biedt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een behoorlijke zekerheid voor de (toekomstig) woningbezitter. Bovendien is de hypotheekrente bij een hypotheek met NHG fors lager dan zonder. Om een NHG-hypotheek te kunnen krijgen moet er echter wel aan een aantal eisen voldaan worden.

Maximale koopsom

Zo is er een maximale koopsom aan de orde. Wie een woning koopt voor een prijs boven deze grens komt niet in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Op dit moment is de maximale koopsom € 231.132. De maximale hypotheek met NHG staat momenteel op € 245.000, alleen zal een woningkoper niet aan die hypotheek komen. NHG rekent namelijk met 6% aan bijkomende kosten, terwijl de maximale fiscaal aftrekbare financiering niet meer mag zijn dan 102% van de waarde van de woning.

NHG-grens in 2017

Vanwege de stijgende woningprijzen heeft NHG de maximale koopsom voor 2017 vastgesteld op € 245.000. In het nieuwe jaar is de maximale hypotheek 101% van de woningwaarde, waarmee de maximale hypotheek uitkomt op € 247.500.

Gekoppeld aan gemiddelde woningwaarde

Vanaf 2017 is de maximale prijs van een woning die met NHG gefinancierd kan worden gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Hiermee zouden situaties zoals in het verleden, waar de NHG-grens geen verband leek te houden met de huizenprijzen, verleden tijd moeten zijn.

Naar overzicht Blog & Nieuws