Artikel van 13-08-2015 door Anneke Ranzato

Het financieren van een woning lukt niet altijd met de hypotheek van de bank alleen. Vooral jongere woningkopers kloppen dan aan bij hun ouders, om een deel van het benodigde geld bij hen te lenen. Of bij een ander familielid. Obvion heeft een hypotheekproduct bedacht met dit concept als uitgangspunt.

Obvion MetElkaarhypotheek

Het idee is dat de woningkoper een deel van het benodigde geld van Obvion leent, en een deel van familie of bekenden. Dat familiedeel wordt dan de 'Obvion MetElkaarhypotheek'. Als degene van wie het geld geleend is z'n geld terug wil, neemt Obvion de lening over. Ook staat Obvion garant voor de betaling van rente en aflossing aan de betrokken derde.

Maximaal 40%

De MetElkaarhypotheek kan niet voor de volledig benodigde hoofdsom afgesloten worden. Maximaal kan men 40% van de lening op deze manier inregelen. De overige 60% wordt een gewone hypotheek van Obvion.

Obvion zit ertussen

In feite is Obvion hier doorgeefluik voor het geld van het familielid. Die leent het geld uit aan Obvion, waarna Obvion het weer uitleent aan de woningkoper. Het voordeel zit 'm in de rente: de uitlener krijgt een rente die boven de spaarrente ligt, en de hypotheekrente ligt lager dan normaal. Op de hypotheekrente - die wel alleen variabel kan - geeft Obvion namelijk 25% korting.

Géén hogere hypotheek

Deze constructie staat alleen open voor woningkopers die genoeg kunnen lenen bij de bank. Obvion staat immers garant voor de MetElkaarhypotheek en zal dat niet doen als daarvoor in het financiële plaatje van de klant geen ruimte is. Het gaat hier dus niet om méér lenen maar om goedkoper lenen door de medewerking van familie of bekenden.

Wat is uw maximale hypotheek?

Niet zonder risico

Voor degene die geld uitleent met de Obvion MetElkaarhypotheek is het een klein beetje oppassen. Het bedrag wordt overgemaakt naar Obvion en dan doorgestort als hypotheekgeld. In de tussentijd staat het geld bij Obvion. Omdat Obvion geen vergunning heeft als spaarbank valt het in die periode niet onder de veiligheid van het depositogarantiestelsel.

Naar overzicht Blog & Nieuws