Artikel van 14-07-2015 door Anneke Ranzato

Bij een hypotheek hoort meestal een rentevastperiode. De hypotheekrente staat daarmee voor een afgesproken aantal jaren vast. Dat geeft zekerheid, maar ook nadelen. Profiteren van een flink gedaalde hypotheekrente zit er niet in. Bovendien is er het risico van een 'renteschok' bij het verlengen van de rentevastperiode.

Profiteren van lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat historisch laag. Veel mensen zouden graag profiteren van die lage hypotheekrente. Het openbreken van een lopende rentevastperiode kost echter meestal een fors bedrag aan boeterente. Niet iedereen heeft het geld beschikbaar om die boeterente te betalen. Dat probleem kan opgelost worden met rentemiddeling.

Vergelijk actuele hypotheekrentes

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling wordt een berekening gemaakt van een gewogen gemiddelde van de rente die is afgesproken voor de resterende rentevastperiode en de huidige hypotheekrente. Daarmee kan de hypotheekrente op dit moment opnieuw vastgezet worden tegen een lager percentage dan de woningbezitter nu betaalt. De maandlasten van de hypotheek kunnen daardoor behoorlijk dalen.

Rentemiddeling vaak niet mogelijk

Er zijn veel hypotheekverstrekkers die helemaal geen rentemiddeling aanbieden. Dat is minister Dijsselbloem een doorn in het oog. Hij schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat hij graag zou zien dat elke bank haar hypotheekklanten de mogelijkheid biedt tot rentemiddeling. Daarbij zet hij wel een kanttekening. Rentemiddeling is niet altijd een verstandig besluit. Als een hypotheekadviseur met een klant naar rentemiddeling kijkt, moet altijd eerst bekeken worden of het wel gunstig uitpakt voor de klant.

Naar overzicht Blog & Nieuws