Artikel van 11-04-2016 door Anneke Ranzato

De huizenprijzen in de grote steden rijzen alweer de pan uit. Daardoor wordt het voor alleenstaanden steeds moeilijker om zelfstandig een woning te kopen. Ook huren is voor hen niet te betalen, en toch willen ze graag in de grote stad wonen. Er zijn dan ook steeds meer singles die ervoor kiezen om een huis te kopen met een vriend of vriendin, zonder dat ze een relatie hebben.

Keuze tussen huren of kopen

Normaal gesproken hebben we het altijd over de keuze tussen huren of kopen. Die keuze is er voor singles in de grote steden nauwelijks. Allebei is het voor een alleenstaande zonder topinkomen eigenlijk niet te betalen. Voor een sociale huurwoning is hun inkomen te laag, terwijl vrije sector huren erg duur is. Dezelfde maandlast steken ze liever in een hypotheek. Alleen zijn de woningprijzen zo hoog dat het bij de huidige leennormen niet mogelijk is om zelfstandig een woning te kopen.

Samen kopen met andere single

De oplossing waar steeds meer voor gekozen wordt is om een huis te kopen samen met een andere alleenstaande. Makelaarsvereniging NVM ziet dit steeds vaker gebeuren, makelaars adviseren het ook actief. Zo is het voor de jonge singles toch mogelijk om betaalbaar dicht bij het centrum van de stad te wonen. De NVM vindt dat gemeenten deze ontwikkeling zouden moeten oppakken met een plan voor alleenstaande huizenkopers. Bijvoorbeeld door niet alleen in te zetten op sociale huurwoningen, maar ook op kleine sociale koopappartementen.

Benieuwd naar hoeveel u kunt lenen om een huis te kopen? Alleen of samen met een ander? Ga het na met onze maximale hypotheekberekening!

Naar overzicht Blog & Nieuws