Artikel van 05-07-2017 door Anneke Ranzato
Heeft u een hypotheek waarbij u belastingvrij kapitaal opbouwt voor aflossing? Een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek bijvoorbeeld? Dan kent u ongetwijfeld de regel dat u minimaal 15 of 20 jaar gespaard moet hebben voordat het geld belastingvrij uitbetaald mag worden.
Die regel - de tijdklem - daar is sinds 1 april 2017 een verruiming in gekomen. U mag het geld ook eerder vrij laten komen zonder belasting te betalen. U moet het wel gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Maar dat was toch al de bedoeling. Als u toch iets met uw hypotheek gaat doen, oversluiten of verhuizen bijvoorbeeld, kan dat interessant zijn. We zeggen bewust kán, want het is zeker niet in alle situaties gunstig om dit te doen. Natuurlijk helpen de NHP Hypotheekexperts u graag beslissen wat wijsheid is.
Het vrijkomende geld moet dus volgens de verruimde regeling sinds 1 april 2017 gebruikt worden voor het aflossen van uw hypotheek. Nu heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) een verzoek gedaan aan staatssecretaris Wiebes van Financiën om ook verbouwen ermee toe te staan. Dit om te voorkomen dat u allerlei omwegen moet gaan bewandelen om hetzelfde voor elkaar te krijgen.
Binnen de huidige regels kan het geld ook wel gebruikt worden voor een verbouwing, het is alleen nogal omslachtig. Dan moet u namelijk eerst uw hypotheek verhogen voor de verbouwing, daarna uw spaarpolis afkopen of bankspaarrekening beëindigen en met dat geld de hypotheekverhoging snel weer aflossen. Erg bewerkelijk natuurlijk, en bovendien erg kostbaar. Bij het verhogen van de hypotheek komen immers altijd kosten kijken. Kosten die in dit kader wat onzinnig zijn.
Ik kan me prima vinden in het verzoek van VEH, en vraag me af waarom Wiebes er niet mee akkoord zou gaan. Daarbij denk ik vooral aan huizen die diep onder water staan. Een afkoop van de spaarpolis of bankspaarrekening waarmee een stuk hypotheek afgelost wordt zorgt ervoor dat het water minder hoog staat. Het verhogen van de hypotheek voor verbouwing zou bij deze woningen vast niet lukken. Zou je met het geld direct mogen verbouwen, dan wordt de openstaande schuld niet verlaagd. Okay, de waarde van de woning zou erdoor kunnen stijgen, maar dat is meestal niet met het bedrag van de investering.
Kortom: ik ben heel benieuwd wat Wiebes gaat antwoorden op deze vraag van VEH. Wij houden u op de hoogte!
Naar overzicht Blog & Nieuws