Artikel van 10-12-2021 door Anneke Ranzato

Met de start van de maand december is het nieuwe jaar in zicht. De jaarwisseling is altijd een belangrijk moment voor de financiële huishouding: fiscale en andere regelingen gelden veelal per kalenderjaar. Wil je van die regelingen gebruik maken, dan is het zaak om dat vóór de overgang 2021 naar 2022 geregeld te hebben. Bovendien is 1 januari de peildatum voor het vermogen waarover je belasting moet betalen - ook daar valt vaak wat voordeel te behalen.

Eindejaarstips voor december 2021

Door in de komende maand een aantal zaken te regelen kun je dan ook behoorlijk voordeel behalen. Wij hebben 7 tips voor je om 2021 gunstig af te sluiten en 2022 financieel zo goed mogelijk te beginnen.

Eindejaarstips

  • Tip 1: Jaarruimte benutten
  • Tip 2: Vrijstelling groen beleggen gebruiken
  • Tip 3: Schenkingsvrijstellingen benutten
  • Tip 4: Aftrekposten vooruit betalen
  • Tip 5: Huis verduurzamen door isolatie en zonnepanelen
  • Tip 6: Hypotheek aflossen
  • Tip 7: Dure aankopen doen

Tip 1: Jaarruimte benutten

Bij de belastingaangifte over 2021 kun je wellicht een mooie aftrekpost opvoeren: de jaarruimte. Dat is de ruimte die je van de fiscus krijgt om je pensioen aan te vullen - als dat nodig is. Je moet wel een aantoonbaar pensioentekort hebben, en dat blijkt voor veel mensen aan de orde te zijn. Heb je al langer te weinig pensioen opgebouwd? Dan kun je zelfs tot 7 jaar terug repareren! Daarvoor moet je dan wel geld wegzetten in een fiscaal goedgekeurd product voor pensioenaanvulling - en dat moet vóór 1 januari gestort zijn. Hoe groot die aftrekpost kan zijn?

Online de jaarruimte berekenen

Tip 2: Vrijstelling groen beleggen gebruiken

Over je vermogen betaal je belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Naast de vaste vrijstelling kun je daar ook nog gebruik maken van de vrijstelling voor groen beleggen. Voor vermogen dat belegd is in groenfondsen geldt een extra vrijstelling van ruim € 60.000 per persoon. En dat is niet alles: je krijgt ook nog een extra heffingskorting van 0,7% over het vrijgestelde bedrag in groene beleggingen - dat is nog eens maximaal € 420 belastingvoordeel. Voor fiscale partners kun je de bedragen verdubbelen.

Tip 3: Schenkingsvrijstellingen benutten

Heb je meer dan genoeg vermogen voor jezelf? Kijk dan naar de mogelijkheden van schenken! Je kunt een beperkt bedrag per jaar belastingvrij schenken aan de kinderen en kleinkinderen - zo kun je vermogen fiscaal vriendelijk overhevelen. Alles bij je houden tot je overlijden kan natuurlijk, alleen gaan de (klein)kinderen dan waarschijnlijk veel meer belasting gaan betalen dan nodig.

Jaarlijkse vrijstelling (klein)kinderen

Geld dat een kind krijgt van ouders is in 2021 voor € 6.604 vrijgesteld van schenkbelasting. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat het gaat om het bedrag dat het kind krijgt van de ouders - ongeacht of die gescheiden zijn. Het is dus niet per ouder! Zo’n vrijstelling is er ook voor een schenking van grootouders: € 3.244 in 2021.

Eenmalige extra vrijstellingen

Er kunnen zelfs nog veel grotere bedragen overgeheveld worden zonder schenkbelasting via de eenmalig verhoogde vrijstellingen. Op dit moment zijn dat:

  • Eenmalige schenking van ouders aan kind tussen 18 en 40 jaar: € 26.881
  • Eenmalige schenking van ouders aan kind voor dure studie: € 55.996
  • Eenmalige schenking aan iemand tussen 18 en 40 jaar voor het kopen of verbeteren van een eigen woning - of het aflossen van een hypotheek: € 105.302. Dit is NIET beperkt tot ouders die geld geven aan hun kinderen, iedereen kan dit schenken aan iedereen.

Tip 4: Aftrekposten 2022 vooruit betalen

Ieder jaar gelden er aftrekposten voor de belasting, ook in 2022. Het kan interessant zijn om zo’n bedrag al in 2021 te betalen. Neem bijvoorbeeld de hypotheekrente voor 2022, maar ook oversluitkosten, advieskosten en boeterente. Als je die al in 2021 vooruit kunt betalen kan dat dubbel belastingvoordeel opleveren:

  • Het belastingpercentage voor de aftrek is hoger (in de hoogste belastingschijf 43% in 2021, in 2022 nog maar 40%).
  • Jouw belastbare vermogen is per 1 januari lager, waardoor je ook in box 3 minder belasting betaalt.

Dit is overigens lang niet bij alle hypotheken mogelijk - dus ga vooral eerst goed na of het kan bij de bank. En check de regels van de Belastingdienst voordat je actie onderneemt.

Tip 5: Huis verduurzamen door isolatie en zonnepanelen

Het verduurzamen van woningen krijgt steeds meer aandacht. Het is goed voor milieu en klimaat, maar ook voor jouw portemonnee.

Isoleren van je woning

De gasprijzen zijn enorm gestegen de laatste tijd. Dat maakt het extra rendabel om je huis goed te isoleren: hoe beter geïsoleerd, hoe minder er gestookt hoeft te worden. Isoleren kost geld - en levert via de gasrekening ook weer geld op. Bovendien betaalt de overheid mee als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt (kijk maar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Zonnepanelen op je dak

Naast isolatie kun je ook denken aan zonnepanelen voor het opwekken van je eigen stroom. Dat gaat je in 2022 schelen in je energierekening. Ook voor de aanschaf van zonnepanelen denkt de overheid met je mee. Ook al is de subsidie afgeschaft, je krijgt wel de btw terug en kunt gebruik maken van de salderingsregeling voor het terugleveren van niet-gebruikte stroom aan het elektriciteitsnet.

Geld uitgaven aan het verduurzamen van je woning brengt bovendien het vermogen in box 3 omlaag.

Tip 6: Hypotheek aflossen

Een andere bestemming voor ‘overtollig’ spaargeld is een extra aflossing op je hypotheek. Daarmee bespaar je direct op de maandlasten voor die hypotheek: over het afgeloste bedrag hoef je geen rente meer te betalen. Doe je dat nog in 2021, dan levert het ook weer die besparing op voor de belasting in box 3.

Tip 7: Dure aankopen doen

We hebben al verschillende ideeën gegeven om 'overtollig vermogen' fiscaal slim te gebruiken: het storten van de jaarruimte, schenken, verduurzamen van je huis, aftrekposten vooruit betalen of je hypotheek aflossen. Stuk voor stuk leveren die acties extra voordeel op als jouw vermogen boven de vrijgestelde € 50.650 per persoon uitkomt: door de uitgave verlaag jij je vermogen en gaat daardoor minder belasting betalen in box 3.

Hetzelfde geldt voor elke grote uitgave die je toch al in gedachten had. Een nieuwe auto? Een boot? Een verbouwing aan je keuken of badkamer? Misschien kun je dat nog in december regelen en zo vermogensrendementsheffing besparen.

Dat moet je dan allemaal wel vóór 1 januari 2022 doen - dat is de peildatum voor de belasting. Wacht bovendien niet tot de laatste dagen van 2021, dan is voor sommige zaken al te laat om het nog te kunnen regelen.

Naar overzicht Blog & Nieuws