Artikel van 25-03-2020 door J. Esser
Wij geven dagelijks advies over bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek. Oversluiten van je hypotheek doe je meestal om te besparen op je maandlasten. De overstap maken naar een andere geldverstrekker doe je bij voorkeur op een moment dat de hypotheekrente het laagste niveau heeft bereikt. Maar wanneer is dat? Toen de Coronacrisis uitbrak in Nederland, verschenen er regelmatig berichten in de pers dat de rente nog wel eens zou kunnen dalen. Op dit moment is er sprake van een mogelijk ander scenario wat we lang niet meer hebben gezien; een oplopende hypotheekrente. Maar waarom zou de rente oplopen en wat zijn de oorzaken hiervan? Wij geven u drie mogelijke oorzaken.
De kapitaalmarktrente heeft grote invloed op de bewegingen van de hypotheekrente. De kapitaalmarktrente stond begin maart op -0,70% en staat nu op -0,10%. Een stijging van 0,60%! Mogelijke oorzaak hiervan is dat de Europese Centrale bank de rente nog niet heeft verlaagd. Misschien omdat de Europese rente al op nul staat en er niet veel meer valt te verlagen. Een andere oorzaak kan zijn dat de Nederlandse overheid een breed pakket aan financiƫle steunmaatregelen heeft aangekondigd. Deze maatregelen moeten uiteraard gefinancierd worden in de vorm van bijvoorbeeld staatsleningen. Beleggers in dergelijke staatsleningen zullen gezien de huidige omstandigheden een hoger rendement op hun investering verlangen waardoor de rente op staatsleningen stijgt. Banken willen een hoger rendement op hypotheken Hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen jaren in een meer dan comfortabele hypotheekmarkt geopereerd. Dit in combinatie met een sterk toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt heeft ertoe geleid dat banken genoegen namen met een lagere marge. Deze crisis gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor een deel van de eigen woningbezitters. Het risico voor hypotheekverstrekkers neemt toe, waardoor het ook aannemelijk is dat hypotheekverstrekkers een hogere marge verlangen, wat zich weer vertaalt in een hogere hypotheekrente.
Hypotheekverstrekkers kunnen de instroom van nieuwe hypotheekaanvragen 'makkelijk' reguleren door de rente te verhogen of te verlagen. Een hypotheekverstrekker die even geen behoefte heeft aan nieuwe hypotheekaanvragen kan de rente verhogen waardoor de instroom afneemt. Er kunnen zich situaties voordoen -bijvoorbeeld als gevolg van beperkte inzetbaarheid van personeel- dat bepaalde geldverstrekkers de rente verhogen om de instroom te beperken.
Op dit moment zijn er al hypotheekverstrekkers die rentestijgingen hebben aangekondigd of al hebben doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn: Obvion, Merius, Robuust, Hypotrust, Reaal, Syntrus Achmea, Tulp, Venn en Munt Hypotheken. Florius, een volle dochter van ABN AMRO, heeft de rente nog niet verhoogd, maar geeft op de site voor hypotheekadviseurs aan dat de kans op een rentestijging hoger is dan de kans op een daling.
Interesse in oversluiten? Maak een afspraak
Naar overzicht Blog & Nieuws