Artikel van 01-11-2022 door Anneke Ranzato
Wie al een tijdje zonnepanelen op het dak van z'n huis heeft liggen is blij dit jaar. De zon heeft uitbundig geschenen, zelfs in oktober nog - dus de opbrengst van de panelen was mooi. Bovendien hebben we te maken met sterk stijgende energieprijzen, dus de zelf opgewekte zonnestroom bleek ook nog eens veel waard. Als jij nog geen zonnepanelen hebt is de kans best groot dat je daar weleens over nadenkt.
De technische werking van zonnepanelen laat ik graag aan anderen over. De financiële werking, daar kan ik meer over vertellen. In de basis is het simpel: de zon schijnt, de panelen leveren stroom, die stroom kun je gebruiken zonder dat je ervoor hoeft te betalen aan jouw energiebedrijf. Ingewikkelder wordt het als je bedenkt dat veel mensen op zonnige dagen meer stroom opwekken dan ze verbruiken. Gaat die stroom verloren? Nee, die wordt teruggeleverd aan het energienet. Tenzij je het opslaat in een thuisbatterij, maar dat is in Nederland nog vrij zeldzaam. Dat komt door de afspraken over saldering en terugleververgoeding.
De stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt verrekend met de stroom die je eruit haalt. Immers: als de zon niet schijnt verbruik je ook elektriciteit, die komt gewoon uit het net. Het energiebedrijf kijkt per jaar naar wat je verbruikt hebt en wat je teruggeleverd hebt, en je betaalt alleen als je meer hebt verbruikt dan geleverd. Salderen noemen we dat.
Die salderingsregeling is bijzonder fijn voor de eigenaar van zonnepanelen. Het zorgt er zelfs voor dat je het verbruik van stroom niet hoeft af te stemmen op de momenten dat er veel opgewekt wordt. Tenminste - niet voor de centen. Voor de duurzaamheid is het evengoed verstandig, want dan hoeft het energienet niet zo hard te werken. Dat is beter voor onze aardbol.
Er zijn ook mensen die zoveel zonnepanelen hebben liggen dat het salderen als uitkomst heeft dat ze meer stroom hebben teruggeleverd dan verbruikt uit het net. Voor het overschot krijgen ze dan een terugleververgoeding. Hoe hoog die is, dat verschilt sterk per energieleverancier.
Nu is het wel zo dat de salderingsregeling tijdelijk is. Oorspronkelijk zou de afbouw ervan starten in 2023, dat is inmiddels opgeschoven naar 2025. Vanaf dan wordt het percentage van de teruggeleverde stroom dat je kunt salderen met het verbruik elk jaar lager, totdat er in 2031 geen sprake meer is van salderen. De terugleververgoeding blijft dan nog wel bestaan - maar het is dus aan het energiebedrijf hoe die eruit ziet.
Die zonnepanelen moet je wel eerst kopen, al is leasen ook een optie. Het kost in elk geval geld om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen.
De overheid helpt een handje mee: niet met een subsidie, maar met het terugbetalen van de btw die je over de zonnepanelen betaalt. Formeel word je daarvoor ondernemer met een btw-nummer, omdat je stroom terugverkoopt aan de energiebedrijven ben je in feite ook een bedrijf. Met een btw nummer kun je de btw die je betaald hebt over je zonnepanelen terugvragen. Veel leveranciers van zonnepanelen helpen je daar overigens bij.
Natuurlijk moet je het grootste deel van de panelen zelf betalen. Dat kun je doen van je spaargeld, maar als je dat niet hebt of niet wilt kun je er ook geld voor lenen. Bijvoorbeeld via je hypotheek: door die te verhogen maak je geld vrij voor de aanschaf van zonnepanelen.
Via het Nationaal Warmtefonds kun je ook kijken naar een Energiebespaarlening. Die is voor huishoudens met een laag inkomen (gezamenlijk maximaal € 45.014) vanaf nu zelfs renteloos. Op die manier willen ze stimuleren dat nog meer mensen gaan investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Het laten plaatsen van zonnepanelen is één van die maatregelen.
Zoals de regelingen en energietarieven nu zijn ga je de investering in zonnepanelen makkelijk terugverdienen door de lagere stroomrekening. Nu kan niemand in de toekomst kijken, we weten niet wat er gaat gebeuren in de wereld. Ook de regelingen zijn niet in steen gehouwen, ze kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarmee kan ook het financiële plaatje rondom de aanschaf van zonnepanelen er anders uit komen te zien. Toch zijn wij van mening dat het slim is om zonnepanelen aan te schaffen. Zoals het er nu uitziet slim voor jouw portemonnee, en bovendien lekker duurzaam.
Kijk met ons naar de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Maak een vrijblijvende afspraak!
Naar overzicht Blog & Nieuws