Ik meen ooit iets gelezen te hebben over een hypotheekvorm die krediethypotheek heet. Wat is dat eigenlijk, een krediethypotheek?
Een krediethypotheek is in feite een doorlopend krediet: het is een kredietlimiet, een bedrag tot waar u geld kunt opnemen. Nu is een normaal doorlopend krediet 'blanco', wat wil zeggen dat er geen onderpand is voor de bank. Bij de krediethypotheek is dat onderpand er wel: dat is uw eigen woning. Als u het geleende geld niet netjes terugbetaalt kan de bank haar geld terugkrijgen door het huis gedwongen te laten verkopen.
Binnen de kredietlimiet kunt u bij de krediethypotheek naar eigen inzicht geld opnemen en weer aflossen. De hypotheekrente is dan ook variabel: er staat eigenlijk niets vast. Door de zekerheid van het onderpand is de rente die de bank vraagt wel ruim lager dan bij een doorlopend krediet.
De krediethypotheek is bijzonder flexibel. Alleen: door deze flexibiliteit is het fiscaal een erg lastig product: het is lastig te controleren of al het uitgegeven geld wel uitgegeven is aan de eigen woning. Is dat niet zo, dan is de betaalde rente niet fiscaal aftrekbaar. De krediethypotheek is dan ook nog maar nauwelijks af te sluiten.
Meer informatie over de krediethypotheek en andere speciale hypotheekvormen