Er zijn allerlei manieren om een hypotheek af te lossen, verwerkt in verschillende hypotheekvormen. Naast deze 'gewone' hypotheekvormen kennen we nog een aantal speciale hypotheken. Op deze pagina nemen we deze met u door.

Speciale situaties met uw hypotheek kunt u het best bespreken met een onafhankelijke hypotheekspecialist. Neem dus contact op met één van onze deskundige adviseurs!

Restschuld, verbouwing en overbrugging

Nu kunnen er bij hypotheken bijzondere situaties spelen. Voor deze situaties kennen we speciale hypotheekvormen. Denk hierbij aan:

  • Verkoop woning met verlies
  • Huidige woning verbouwen, renoveren of uitbreiden
  • Koop nieuwe woning financieren met overwaarde

Restschuldhypotheek

Aan de verkoop van uw huidige woning houdt u een restschuld over. U wilt uw restschuld meefinancieren met volgende woningaankoop. Hiervoor kennen we de restschuldhypotheek. We vertellen u er meer over op de pagina Restschuldhypotheek.

Verbouwingshypotheek

U wilt de kosten van uw verbouwing financieren met een aparte hypotheek. We bespreken dit op de pagina over de Verbouwingshypotheek.

Overbruggingshypotheek

U wilt de koop van uw nieuwe woning deels financieren met winst uit de verkoop van uw huidige woning, die later passeert. Dat bedrag moet u overbruggen. Dit wordt behandeld op de pagina over de Overbruggingshypotheek.

Andere speciale hypotheken

Een andere speciale hypotheekvorm draait niet om een bijzondere situatie, maar kent een bijzonder verloop: de krediethypotheek. Tot slot is er een speciale constructie bedacht voor starters op de woningmarkt, om de lasten van een volledige annuïteitenhypotheek te verzachten: de Blokhypotheek.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet met uw huis als onderpand. U krijgt een kredietlimiet toegekend die afhangt van de waarde van uw woning. Binnen die limiet kunt u geld opnemen en weer aflossen zoals u dat wilt. De hypotheekrente op de krediethypotheek is variabel. Deze rente ligt lager dan op een doorlopend krediet: de bank heeft door het onderpand meer zekerheid over het terugkrijgen van het uitgeleende geld.

Heel flexibel, de krediethypotheek. Door die flexibiliteit is deze hypotheekvorm fiscaal alleen heel onhandig. Het is nagenoeg niet te controleren of geld besteed wordt aan de eigen woning, en afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw fiscaal aftrekbaar opgenomen worden. Voor nieuwe krediethypotheken geldt in ieder geval geen hypotheekrenteaftrek. De krediethypotheek is dan ook nog maar nauwelijks af te sluiten.

Blokhypotheek

De Blokhypotheek is bedacht door politici in de periode dat de verplichte totaalaflossing van hypotheken werd ingevoerd. De maandlasten van een volledige annuïteitenhypotheek zijn ruim hoger dan van een combinatie van een spaarhypotheek met een aflossingsvrije hypotheek. Om starters te helpen toch een woning te kunnen kopen is deze combinatiehypotheek bedacht.

De Blokhypotheek wordt ook wel combinatiehypotheek of duohypotheek genoemd. Het is dan ook een combinatie van twee hypotheekvormen:

  • Een annuiteitenhypotheek
  • Een krediethypotheek (zie boven, met het verschil dat er een vaste rente geldt – gelijk aan de rente over de annuïteitenhypotheek)

Uit de krediethypotheek wordt maandelijks een bedrag opgenomen om de maandlast van de annuïteitenhypotheek te verzachten. De rente over de opgenomen bedragen uit de krediethypotheek wordt niet betaald, maar bij de openstaande schuld van de krediethypotheek bijgeschreven. De annuïteitenhypotheek wordt in 30 jaar afgelost en voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek. De rente die betaald wordt binnen de krediethypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Het nadeel: aan het eind van de looptijd staat er toch nog een schuld open: de krediethypotheek.

In de praktijk is de Blokhypotheek nergens af te sluiten.