Een ongeluk zit in een klein hoekje. Langdurige ziekte, daar kiest u ook niet zelf voor. Wel kunnen medische problemen flinke inkomensgevolgen hebben. Met als belangrijke vraag of het dan nog wel lukt om de maandelijkse lasten van de hypotheek te blijven betalen. Op deze pagina gaan we in op een belangrijk hypotheek inkomensrisico: arbeidsongeschiktheid.

Breng uw hypotheekrisico's goed in kaart. Wij helpen u daarbij graag! Neem direct contact op met onze adviseurs.

Hoe groot is uw hypotheekrisico bij arbeidsongeschiktheid?

Met een baan in loondienst zijn de inkomensgevolgen van ziekte in eerste instantie meestal wel te overzien. De werkgever moet twee jaar lang het loon doorbetalen. Binnen die twee jaar zijn veel medische problemen opgelost. Alleen: niet alle. Er zijn genoeg ziektes en aandoeningen die u voor veel langere tijd arbeidsongeschikt maken. En dan? Hoe komt uw financiële situatie eruit te zien als u langdurig arbeidsongeschikt bent? Dit hangt af van verschillende zaken:

  • WIA-uitkering
  • Inkomen van uw partner
  • Spaargeld
  • Flexibiliteit in uitgaven

WIA-uitkering

WIA staat voor Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het is de wet die de hoogte en duur van uw uitkering bepaalt als u arbeidsongeschikt wordt. De WIA-uitkering wordt bepaald door de mate van uw arbeidsongeschiktheid en hoeveel u nog weet te verdienen met uw beperkingen.

Inkomen van uw partner

Heeft uw partner ook een inkomen? Misschien heeft u samen helemaal geen financieel probleem als u arbeidsongeschikt raakt? Of kan uw partner (meer) gaan werken om het probleem op te vangen?

Spaargeld

Een verstandige buffer aan spaargeld zorgt ervoor dat u een teruggelopen inkomen een tijdje kunt opvangen. Daardoor krijgt u minder snel financiële problemen. Die buffer raakt alleen ook een keer op. Afhankelijk van het inkomensgat kan dat heel snel gaan. Zijn de vooruitzichten dat uw arbeidsongeschiktheid niet snel opgelost wordt? Dan is het niet verstandig om uw spaargeld volledig op te eten voor uw hypotheek.

Flexibiliteit in uitgaven

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is er voor werknemers niet van de één op andere dag. Er gaat immers een periode van twee jaar doorbetaling door de werkgever aan vooraf. Het is verstandig om tijdens de periode van ziekte en loondoorbetaling uw uitgaven waar mogelijk te verlagen. Zo komt u wellicht op een financieel evenwicht waarmee uw hypotheeklasten ook met een WIA-uitkering te dragen zijn.

Arbeidsongeschiktheid verzekeren

Werknemers kunnen bij hun hypotheek een inkomensverzekering of woonlastenverzekering afsluiten. Deze keert een afgesproken bedrag per maand uit als u arbeidsongeschikt bent. De voorwaarden van deze verzekeringen lopen behoorlijk uiteen, laat u over zo'n verzekering goed adviseren!

Meer weten over woonlastenverzekeringen? Welke is goed, welke niet? Waar moet u op letten? Onze adviseurs helpen u graag verder!

Arbeidsongeschiktheid bij ondernemers

Voor ondernemers is het heel anders dan voor werknemers. Als een zelfstandig ondernemer niet kan werken door ziekte is er vaak ook direct geen inkomen. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan geen overbodige luxe, vooral als het betalen van de hypotheeklast afhankelijk is van uw inkomen.

Dekking Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft extra zekerheid. Als u de maandlasten van uw hypotheek niet meer kunt betalen doordat uw WIA-uitkering te laag is, kan het zover komen dat er niets anders op zit dan verkoop van de woning. Blijft er bij zo'n gedwongen verkoop een restschuld over, dan wordt deze vergoed door NHG.

Woonlastenfaciliteit

NHG biedt niet alleen zekerheid als er een restschuld overblijft doordat u de woning moet verkopen. Er is ook de Woonlastenfaciliteit van NHG. Daarmee kunt u een periode van financiële problemen overbruggen. Dit is alleen zinvol als het een tijdelijk probleem is: het is in feite uitstel van betaling van een deel van uw hypotheeklast. De kans is waarschijnlijk klein dat uw arbeidsongeschiktheid zodanig tijdelijk is dat de Woonlastenfaciliteit een oplossing is.

Risico's helder in beeld

Heeft u goed in beeld welk risico u loopt op het gebied van arbeidsongeschiktheid? Hoe sterk uw inkomen zou afnemen als u langer dan twee jaar ziek bent? Of als u als ondernemer niet meer kunt werken? En in hoeverre u dan in uw huis kunt blijven wonen? Het is een lastig risico om goed in kaart te brengen, maar wel belangrijk als u niet wilt dat u in zo'n situatie ook nog uw huis moet verkopen. Onze adviseurs helpen u graag!