Een eigen huis en een hypotheek: het zijn grote financiële verplichtingen die bovendien vaak heel lang lopen. Omdat niemand weet wat de toekomst brengt zorgen die verplichtingen ervoor dat u risico loopt. Het risico dat u in financiële problemen terechtkomt door uw huis of uw hypotheek. Dat is geen prettig idee. Gelukkig zijn er voor veel risico's oplossingen mogelijk. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voorzichtig te zijn en zo de risico's te voorkomen of verkleinen.

Op deze pagina kijken we naar de soorten risico's die u loopt met een huis en een hypotheek.

Wij helpen u graag de risico's in kaart te brengen en af te dekken. Neem direct contact op met onze adviseurs!

Inkomensrisico, schaderisico en restschuldrisico

De soorten risico's die u loopt kunnen we onderverdelen in de volgende groepen:

  • Niet meer kunnen betalen van uw maandlast (inkomensrisico's)
  • Schade aan uw woning (schaderisico's)
  • Waardedaling en restschuld bij verkoop (restschuldrisico)

Inkomensrisico's

De maandlast van de hypotheek moet altijd betaald kunnen worden. Daalt uw inkomen, dan kan dat problemen opleveren. Zo'n inkomensdaling kan bijvoorbeeld komen door:

Bij een forse en langdurige inkomensdaling zou u het liefst direct van de hypotheek af zijn. Dat is alleen vaak niet mogelijk: om van de hypotheek af te zijn moet de woning verkocht worden. Dat is een grote stap: waarschijnlijk wilt u er helemaal niet weg. Bovendien gaat verkoop gaat niet altijd snel en groeien de problemen intussen door. Het is dan erg prettig als het probleem dan (deels) opgelost wordt. Nog beter is om – als dat kan - te voorkomen dat het zover komt.

Schaderisico's

Niet alleen met uw inkomen kan van alles gebeuren – voor uw huis geldt hetzelfde. Er kan brand uitbreken of een auto in de gevel rijden. Of door een fikse storm waaien alle dakpannen van het dak. Als zoiets gebeurt kost het heel veel geld om de schade te herstellen.

Verzekeringsplicht

Ondertussen is uw huis wel de zekerheid van de bank: als u de hypotheek langdurig niet betaalt mag de bank het huis verkopen om haar geld terug te krijgen. Voor de bank is het dus ook een probleem als uw woning afbrandt. Of u geen nieuw dak kunt betalen. Dan is de zekerheid opeens niet veel meer waard. Niet voor niets staat in de hypotheekvoorwaarden dat u verplicht bent de woning goed te verzekeren. Het afsluiten van een verzekering valt onder het oplossen van het risico. Ook kan schade vaak voorkomen of beperkt worden.

Schade bij een ander

Niet alleen schade aan uw huis zelf kan hoge kosten opleveren. Uw woning kan ook schade veroorzaken. Denk aan een dakpan die op de gloednieuwe, peperdure auto van uw buurman waait. Of op zijn hoofd, waardoor u opdraait voor torenhoge medische kosten. Gelukkig valt dit soort schade onder uw aansprakelijkheidsverzekering.

Bij schade door achterstallig onderhoud kan het gebeuren dat uw verzekering niet uitbetaalt... Schade is alleen verzekerbaar als het door een onvoorzien voorval komt.

Restschuldrisico

Tot slot levert de combinatie huis en hypotheek nog een risico op. Is de hypotheek hoger dan de waarde van uw woning? Dat noemen we 'onderwaarde', of we zeggen dat 'uw huis onder water staat'. Er is op zich niets aan de hand, zolang u de woning niet verkoopt. Wilt of moet u de woning wel verkopen, dan kan niet de hele hypotheek worden afgelost met de opbrengst. U houdt dan een restschuld over. Kunt u dat voorkomen of oplossen?