U wilt uw hypotheek overzetten naar een andere bank. Dan sluit u een nieuwe hypotheek af, ook al blijft u in hetzelfde huis wonen. Bij het samenstellen van uw nieuwe hypotheek moet u opnieuw allerlei keuzes maken. Niet alleen over de hypotheekvorm en de hypotheekrente, ook over de voorwaarden.

Bij het oversluiten van uw hypotheek gelden enkele specifieke aandachtspunten die op deze pagina aan de orde komen. Voor starters en bij verhuizen gelden voor een deel andere voorwaarden.

Benieuwd naar de voorwaarden en actuele hypotheekrentes die voor u gelden? Vergelijk direct online een groot aantal hypotheken.

Nationale Hypotheek Garantie bij oversluiten

Misschien denkt u dat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen kan bij het kopen van een huis. Dat is niet waar. Ook bij het oversluiten kunt u een hypotheek met NHG aanvragen: als u uw woning gaat verbouwen of de hypotheek moet verhogen door echtscheiding. Natuurlijk moet u wel aan de NHG-voorwaarden voldoen.

Boeterente

Bedenk vooraf dat uw huidige bank bij het oversluiten van uw hypotheek een boeterente in rekening kan brengen. Dit is een bedrag dat u moet betalen als het oversluiten van uw hypotheek rentenadeel oplevert voor de bank. Rentenadeel is er als u de hypotheek oversluit tijdens een rentevastperiode, en de rente voor nieuwe hypotheken lager is dan de hypotheekrente die u betaalt. Doordat u de hypotheek vervroegd aflost loopt de bank de rente die u had afgesproken mis. Daarvoor betaalt u dan een boete.

Voorbeeld boeterente

Margriet heeft een hypotheek waarvoor de rente nog 4 jaar vaststaat. Ze betaalt 5% aan hypotheekrente, terwijl voor nieuwe hypotheken de rente bij 4 jaar vast slechts 4% is. Als ze de hypotheek nu oversluit loopt de bank rente mis: Margriet zou nog 4 jaar lang 5% betalen, en als de bank het geld nu opnieuw uitleent levert dat maar 4% op. Dat renteverschil moet Margriet vergoeden in de vorm van een boeterente.

Bij het berekenen van het bedrag dat u aan boeterente moet betalen houdt de bank rekening met het bedrag dat u elk jaar boetevrij mag aflossen. Het zou niet logisch zijn als u daarover bij oversluiten opeens wel boete moet betalen.

Vraag dus – voordat u vergaande oversluitplannen maakt - altijd na of u een bedrag aan boeterente moet betalen, en hoe hoog dat ongeveer zal zijn. Zo komt u niet voor onplezierige verrassingen te staan.

Dan maar niet oversluiten?

Betekent een boeterente dat u uw hypotheek dan maar beter niet kunt oversluiten? Soms wel. Dat ligt aan het bedrag dat u moet betalen, en aan het voordeel dat u behaalt met uw nieuwe hypotheek. Wilt u alleen oversluiten voor lagere maandlasten – dan moet u goed nagaan of u de kosten van het oversluiten (advieskosten, notaris, taxatie, boeterente) terugverdient met uw lagere maandlast. Voor de boeterente geldt daarbij dat die binnen de rest van de oude rentevastperiode terugverdiend moet zijn.

Fiscaal aftrekbaar

Het bedrag dat u aan boeterente betaalt bij oversluiten is 'gewoon' hypotheekrente. U kunt het opvoeren in uw belastingaangifte als betaalde hypotheekrente, het valt onder de hypotheekrenteaftrek.

Boeterente meefinancieren?

Overweegt u om de boeterente te betalen uit de nieuwe hypotheeksom? Het is beter om dat niet te doen. U besteedt dan een deel van uw hypotheek niet aan uw eigen woning. Het betalen van boeterente geldt niet als uitgave aan uw huis. Daardoor is dan de hypotheekrente over dat deel van uw hypotheek niet fiscaal aftrekbaar. Het is beter om de boeterente uit eigen middelen te betalen.

Wilt u met een expert van gedachten wisselen over de vraag of het oversluiten van uw hypotheek een goed idee is? Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs!