Een hypotheek blijft meestal niet 30 jaar lang ongewijzigd. Ergens in de loop van de tijd verandert er vaak wel iets. Ook als u niet verhuist naar een andere woning zijn er allerlei redenen om de hypotheek aan te passen. Die aanpassingen lopen uiteen van bijvoorbeeld een nieuwe rentevastperiode tot het overstappen naar een andere bank. Met de term 'oversluiten' wordt meestal het laatste bedoeld. Toch is oversluiten veel breder. Op deze pagina bespreken we wat oversluiten kan inhouden.
In veel gevallen zijn er allerlei wijzigingen aan uw hypotheek mogelijk. Hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!
Eigenlijk kan iedere wijziging van uw hypotheek waarbij u niet gaat verhuizen onder oversluiten vallen. Een belangrijke vraag is waar uw aangepaste hypotheek ondergebracht wordt:
U houdt uw hypotheek bij de bank waar deze al loopt, maar wilt er wel iets aan veranderen. Het kan zijn dat u een extra bedrag wilt lenen. Daar gaan we uitgebreid op in op de pagina over Hypotheek verhogen. Het kan ook zijn dat u het hypotheekbedrag gelijk houdt, maar andere zaken wilt aanpassen. Daarbij maken we onderscheid tussen het omzetten van de hypotheek en intern oversluiten.
Met omzetten bedoelen we allerlei aanpassingen aan uw hypotheek waarvoor u niet naar de notaris hoeft. We bespreken ze op de pagina Hypotheek aanpassen.
Bij intern oversluiten is er een nieuwe hypotheekakte nodig. U moet dan dus wel naar de notaris, ook al blijft de hypotheek op zich bij dezelfde geldverstrekker lopen. Dit speelt bijvoorbeeld als u wilt overstappen naar een hypotheekproduct met andere hypotheekvoorwaarden.
U stapt met uw hypotheek over naar een andere bank. Dit noemen we 'extern oversluiten'. Dan moet u altijd naar de notaris: de hypotheekakte is tenslotte een afspraak tussen u en de bank. Extern oversluiten is niets anders dan het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij een andere bank. U leest er alles over op de pagina Hypotheek oversluiten in het onderdeel Hypotheek afsluiten.
Ga bij oversluiten goed na hoe het zit met de eisen aan de samenstelling van uw nieuwe hypotheek. Meestal kan voor het lopende bedrag de hypotheekvorm gelijk blijven en geldt voor een verhoogd bedrag de aflossingseis - maar er zijn uitzonderingen!