Artikel van 30-08-2022 door Anneke Ranzato

Laten we het eens over de overdrachtsbelasting hebben. Als je een bestaande woning koopt moet je in principe overdrachtsbelasting betalen, die staat op 2% als je een huis koopt om zelf in te gaan wonen. Gezien de hoge huizenprijzen betekent 2% vaak een fors bedrag, waardoor de kosten koper flink oplopen. Het goede nieuws is dat er voor jonge huizenkopers een vrijstelling is. Maar sommige andere kopers betalen juist 8%. Daar vertellen we graag wat meer over!

Hoe werkt overdrachtsbelasting normaal?

Als een woning met kosten koper (k.k.) wordt aangeboden betekent dit dat de koper overdrachtsbelasting moet betalen. Die belasting bedraagt 2% van de koopsom als je zelf in het huis gaat wonen. De notaris regelt de afdracht. Je krijgt daar dus niet zelf een rekening voor, deze belasting is verwerkt in de afrekening van de notaris.

Andere manieren van eigendom krijgen

Niet bij iedereen die een (deel van) een huis in eigendom krijgt is sprake van een aankoop. Je kunt ook (mede- of juist geheel) eigenaar worden door te trouwen, te scheiden en door een erfenis. Dan is er wel een overdracht van een (deel van) de eigendom, maar er hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden.

Als je niet zelf in het huis gaat wonen

Die 2% geldt dus bij een aankoop voor eigen bewoning. Koop je een huis waar je niet zelf in gaat wonen? Dan is de overdrachtsbelasting een stuk hoger: je betaalt dan 8%.

Vrijstelling voor jonge huizenkopers

Nu is er een speciale vrijstelling voor jonge huizenkopers. Ben je tussen de 18 en 35 jaar, dan betaal je geen overdrachtsbelasting voor een huis waar je maximaal € 400.000 voor betaalt.

Belangrijke aspecten voor vrijstelling

Voor alle duidelijkheid: je moet dus jónger zijn dan 35 - na de 35e verjaardag kun je geen aanspraak meer maken op deze vrijstelling. Ook kun je de vrijstelling maar één keer krijgen. Heb je er dus al een keer van geprofiteerd, dan kan dat niet nog eens - ook al ben je nog geen 35 jaar. Heb je wel eerder een huis gekocht, maar toen geen vrijstelling gekregen (of gevraagd), dan kan het wel. Het hoeft dus niet je eerste koopwoning te zijn. Dat je moet zelf in het huis gaan wonen spreekt nogal voor zich lijkt me.

Wat als m'n partner ouder is dan 35 jaar?

Een interessante vraag: hoe zit het als een stel samen een huis koopt, waarbij de één jonger is dan 35 jaar en de ander wel al 35 jaar of ouder? Dan geldt de vrijstelling alléén over het deel van de jongere partner. De oudere betaalt over het eigen deel wel 2% overdrachtsbelasting. Meestal zal dit om 50% van de koopsom gaan, maar het kan ook anders verdeeld worden. Bij een standaard 50/50 verdeling betalen de kopers dus per saldo 1% in plaats van 2% overdrachtsbelasting.

Vrijstelling wordt per 1 januari 2023 hoger: € 440.000

Die vrijstelling wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000, dat is handig om te weten. Wie de juiste leeftijd heeft en een huis koopt voor een prijs tussen € 400.000 en € 440.000 doet er dus verstandig aan om de overdracht van de woning te plannen ná 1 januari 2023!

Overdrachtsbelasting als je niet in het huis gaat wonen

Nu we het toch over die overdrachtsbelasting hebben... ook maar even aandacht voor de situatie waarin je niet zelf in het huis gaat wonen. Dan betaal je sinds 1 januari 2021 een veel hoger tarief: 8%.

Vakantiewoning is niet je hoofdverblijf

De officiële terminologie is overigens dat de woning 'niet je hoofdverblijf is'. Daar zit wel een nuanceverschil in, want bijvoorbeeld een vakantiewoning die je alleen zelf gaat gebruiken valt er ook onder. Of je die nu gaat verhuren of niet; het is niet jouw hoofdverblijf en valt dus onder de 8% overdrachtsbelasting.

Huis voor kind kopen

Het hogere tarief voor de overdrachtsbelasting geldt ook als je een huis koopt voor je kind. Inderdaad: daar ga je niet zelf wonen, het wordt niet jouw hoofdverblijf. Wel goed om rekening mee te houden als je van plan bent je kind(eren) te ondersteunen door een appartement of huisje voor ze te kopen: bovenop de koopsom komt 8% overdrachtsbelasting.

Vragen bij het kopen van een huis?

Tot zover de overdrachtsbelasting. Heb je daar vragen over? Of andere vragen over het kopen van een huis? Onze adviseurs helpen je graag aan de antwoorden - neem gerust contact met ons op!

Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws