Omdat er een maximum is gesteld aan de hypotheek ten opzichte van de waarde van een woning kunt u bij aankoop niet meer de koopsom plus alle kosten aan hypotheek krijgen. Betekent dit dat u zonder eigen geld geen woning kunt kopen? Vaak wel, soms niet. NHP legt graag de mogelijkheden aan u uit.
Sinds 2012 is de overheid bezig om de maximale hypotheek die u kunt krijgen te verlagen. In de wet is per jaar een maximum percentage van de woningwaarde vastgelegd dat u voor aan hypotheek mag krijgen. Sinds 2018 is dat niet meer dan 100% van de woningwaarde.
Zal de maximale hypotheek op 100% blijven? Er gaan regelmatig stemmen op voor verdere verlaging, waardoor nog meer eigen geld nodig zou zijn.
Bij het kopen van een woning komen echter wel kosten kijken bovenop de koopsom. De kosten koper bij bestaande woningen, anders bijkomende kosten bij nieuwbouw. Deze kunnen volgens de maximale hypotheekregel niet gefinancierd worden met een hypotheek.
De maximale hypotheekregel is ingesteld om de Nederlandse huizenkoper tegen zichzelf te beschermen. Voorheen kon alles gefinancierd worden, waardoor hoge hypotheken ontstonden. Daarmee werd het risico op verlies bij verkoop van een woning - doordat deze 'onder water staat' - aanzienlijk. Door het inperken de maximale hypotheek is dit risico verminderd. Aan de andere kant is het nu lastiger om een eigen huis te kopen: er is eigen geld nodig. Toch zijn er een paar mogelijkheden denkbaar waarmee u ook zonder voldoende spaargeld een woning kunt kopen.
Persoonlijke toelichting? Contact met NHP Hypotheekexpert!